Ünneplőbe öltöztetni

2018.12.18. 11:30

Szép és praktikus: így terítsünk meg a karácsonyi vacsorához

Akár vendégeket várunk, akár családi körben ünneplünk, a karácsonyi ebédhez, vacsorához mindannyian szeretjük ünneplőbe öltöztetni a terített asztalunkat. Egy szombathelyi étterem vezetőjét kértük meg, adjon tanácsokat: hogyan válogassuk össze a kellékeket, hogy a terítékünk szép is és praktikus is legyen.

Tersztyánszky Krisztina

Homolya Gábor étteremvezető megmutatta, hogyan érdemes föltenni az ünnepi asztalra a terítéket

Fotó: Szendi Péter

Segítőtársunk, Homolya Gábor megmutatta, hogyan öltözik a keze alatt ünnepi díszbe az asztal. Az első feladat a terítő kiválasztása. Színét a helyiség hangulatához, a fal, a bútorok, esetleg a feldíszített karácsonyfa színéhez igazítsuk. Ahol nincs elég természetes fény, ott mindenképpen világos színűt válasszunk. A legszebb kétségkívül a fehér, vagy egészen halvány színű asztalterítő. A közepére mi aranyszínű futót választottunk. Ha nincs kéznél megfelelő színű futó, remekül megteszi a méterben vásárolható, textilhatású papír vagy az organza.

Homolya Gábor étteremvezető megmutatta, hogyan érdemes föltenni az ünnepi asztalra a terítéket
Fotó: Szendi Péter

Fontos kellék az asztaldísz, vagy asztalközép, amivel kapcsolatban arra a következtetésre jutottunk, hogy a kevesebb több. A dekoráció lehet száraz virág vagy terméskompozíció, fenyőág vagy vágott virág is. Tobozt lehetőleg ne tegyünk az étkezőasztalra, mert a belsejében rovarok bújhatnak meg. Gyertyából, mécsesből vagy lámpásból négy terítékenként egyet számoljunk. Egyes, hófehér vagy a terítékhez passzoló színű szálgyertya a legszebb. Illatosat lehetőleg ne válasszunk, ha mégis, a narancs és a fahéj illat az, ami az étkezés élményét nem zavarja. A dísz és a gyertya magassága is olyan legyen, hogy az asztalnál ülve egymás szemébe tudjunk nézni. Ha tálaláskor edényt fogunk az asztal közepére rakni, akkor a dekorációt helyezzük a téglalap alakú asztal rövid oldalának a közepére úgy, hogy az asztal szélén áll a gyertya, majd a dekor, és az asztal közepéhez legközelebb a fűszertartók.

Fotó: Szendi Péter

A tányérok és evőeszközök mennyiségét a karácsonyi menüsor fogásai határozzák meg. Az evőeszközöket a fogások sorrendjében, kívülről befelé haladva rakjuk fel, a kés éle a tányér felé nézzen. Pohárból legfeljebb hármat rakjunk fel az asztalra, a vizespohárba töltsünk előre vizet. Ha kenyeres- vagy csonttányért is terítünk, az balra a villa mellé vagy fölé kerüljön.

Miközben a szépséget, eleganciát, különlegességet tartjuk szem előtt, a praktikumról sem szabad elfeledkeznünk
Fotó: Szendi Péter

Karácsonykor, szilveszterkor a szalvéta is sokat emel a teríték hangulatán. Az alapszabály, hogy minél kevesebbszer érintsük, tehát a legjobb megoldás, ha egyáltalán nem hajtogatjuk, hanem négyszög alakban a tányérba helyezzük. Amennyiben szalvétagyűrűt is használunk, annak színe feltétlenül harmonizáljon a futóval, a dekorációval. Fontos kérdés, hogy mikor kell leszedni a használt edényeket. Egy-egy fogás után az ahhoz szükséges eszközöket akkor is el kell távolítani minden személy elől, ha az illető nem evett az adott fogásból. Amikor végeztünk az ebéddel vagy a vacsorával, de még tovább szeretnénk beszélgetni az étkezőasztal mellett, csak a szalvéta és legfeljebb a desszertváltás maradhat a vendégek előtt.

Kékben, fehérben, aranyban. A színek visszafogott harmóniája is az ünnepet erősíti
Fotó: Szendi Péter

Köztudomású, hogy a kerek asztalt könnyebb körbeülni, mint a szögleteset, helytakarékosság és kiszolgálás szempontjából is előnyösebb. Ha van választási lehetőségünk, hat vagy annál több vendég esetén érdemes kerek asztalt teríteni.

Ha a vendégeinket szeretnénk megajándékozni valami csekélységgel, fontos tanács, hogy az ajándéknak nincs helye az étkezőasztalon, az kerüljön inkább a karácsonyfa alá.

Ha úgy döntünk, hogy mindenképpen szeretnénk valamivel kedveskedni, az legfeljebb egy szem szaloncukor vagy bonbon legyen – a teríték mellett elhelyezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!