VAS NÉPE KONYHÁJA

2019.03.03. 07:00

Ízletes langalló a kemencéből

Akinek van szőlőhegyi kemencéje – mint például számos szőlősgazdának a csömötei hegyen –, a kora tavaszi kerti munkák mellé a finom ebédet is elkészítheti a keményfával jól felfűtött tűztérben.

Tersztyánszky Krisztina

Gazdagabb ételként kínálhatjuk, ha tejföllel megkenjük, sajttal, szalonnakockákkal, kaporral megszórjuk a tésztát Fotók: Horváth Balázs

A tészta elkészítésének két változatát is bemutatjuk. A kovászos tésztához húsz személyre kell egy kiló kovász, öt kiló liszt, egy marék só és egy liter langyos víz. Négy kiló lisztet egy teknőbe öntünk, hozzákeverünk egy marék sót. Ebbe öntjük bele az előző nap elkészített kovászt, amelyet tenyerünkkel szépen összeforgatunk morzsás szerkezetűvé. Hozzáadjuk a langyos vizet, és addig dagasztjuk, amíg se nem kemény, se nem ragadós, fényes felületű, homogén tésztát kapunk. Ebből 20-25 dekás darabokat szakítunk ki, cipókat formázunk és lisztezett abroszon, letakarva két órán át kelesztjük.

Ha nem akarunk a kovásszal bajlódni, készíthetjük a tésztát élesztővel is. Ekkor egy kiló liszthez 4-5 deka sót, 5 deka élesztőt és 4-5 deci langyos vizet használunk, dagasztjuk, cipókat formálunk.

Gazdagabb ételként kínálhatjuk, ha tejföllel megkenjük, sajttal, szalonnakockákkal, kaporral megszórjuk a tésztát Fotók: Horváth Balázs

A kelési idő alatt a kemencét begyújtjuk, és 300 fok maghőmérsékletűre felfűtjük. A sütés megkezdésekor a parazsat szénvonóval a kemence hátsó falához toljuk.

Nyolc szeletre vághatjuk, úgy kínálhatjuk a kész langallót

A cipókból három milliméter vastagságú, 30-35 centi átmérőjű köröket nyújtunk, majd sorban a lisztezett sütőlapátra helyezzük, és betesszük a kemencébe, közvetlenül a parázs elé. Nagyon hamar megsül! Körülbelül egy perc után gyorsan megfordítjuk, és a másik oldalát is sütjük körülbelül fél percig. Melegített zsírral, tejföllel, előző nap vízbe áztatott, zúzott fokhagymával megkenve fogyasztjuk. Még finomabb és gazdagabb, ha sütés előtt kedvünk szerinti finomságokkal – sajttal, szalonnakockákkal, hagymakockákkal, tejföllel, kaporral – megrakjuk. Ekkor nem kell a lángosokat megfordítani, három-négy perc alatt készre sülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!