Zenés csúcstámadásra hívtak

2019.05.15. 07:00

Fúvósokkal, ismerkedéssel, beszélgetéssel telt a szombat az Írott-kőn

Zenés csúcstámadásra invitálták a kirándulni vágyókat szombaton: Ausztriából és Magyarországról is érkeztek vendégek a szabadtéri programra.

Nemes Judit

Magyar és osztrák kirándulók pihentek meg a túra után az Írottkő kilátónál Fotó: Nemes Judit

Sportos-szabadidős programot szervez minden májusban hagyományosan az a Naturpark Geschriebenstein és magyar partnere az Írottkő Natúrparkért Egyesület. Szervezetten és egyénileg is nekivágtak a résztvevők a túrának: a többi között Velemből, Rohoncról/Rechnitzről, Városhodászról/Markt Neuhodisról és Lékáról/Lockenhausról gyalogosok, Kőszegről mountainbike-osok csapata kelt útra, hogy felérjen a 883 méter magas csúcsra. A kilátónál dél körül népes vendégsereg gyűlt össze, hogy kipihenje a túra fáradalmait és hallgassa a fúvósok, a Burgenländischer Blasmusikverband zenés összeállítását.

Az eseményre meghívták a túrákat szervező települések képviselőit is: Kőszeget és az Írottkő Natúrparkért Egyesületet Básthy Béla alpolgármester, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke, Lékát Christian Vlasich, Markt Neuhodist Joachim Radics, Rohoncot Martin Kramelhofer polgármester képviselte. Köszöntő gondolatában Kőszeg alpolgármestere elmondta: innen az Írott-kő kilátóból látszik leginkább, milyen változatos kínálattal, hegyekkel és mezőkkel, rendezett falvakkal és kisvárosokkal, zenével, kultúrával és a természet szépségével várja vendégeit a két ország egyetlen határon átnyúló natúrparkja, az Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark.

Magyar és osztrák kirándulók pihentek meg a túra után az Írottkő kilátónál Fotó: Nemes Judit

Engelbert Kenyeri, a Naturpark Geschriebenstein elnökétől megtudtuk: elsődleges céljuk a program megszervezésével az volt, hogy a lehető legtöbb túrázót kihozzák a természetbe. Emellett fontosnak tartották, hogy együttműködésbe vonják a térség magyar és ausztriai településeit, a vezetők és a lakosság is találkozzanak, és a folytatásban is minél több közös eseményt szervezzenek. Az elnök hozzátette: programról-programra változók a tapasztalataik a látogatottságot illetően, így mind az osztrák, mind a magyar szervezők számára közös kihívás az aktívabb határon átnyúló részvétel, hogy a vendégek ne csak a saját országukban zajló programokon vegyenek részt.

Engelbert Kenyeri és Básthy Béla az osztrák-magyar közös szervezésű rendezvényen
Fotó: Nemes Judit

Úgy véli, ennek eléréséhez fontos, hogy tudatosítsák magukban és a partnerszervezetükben is, hogy a rendezvényeik mindkét oldalról látogathatóak, hiszen ezek az Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark közös kezdeményezései. Hozzátette: a következő nagyrendezvényük augusztus végén lesz, a Geschriebenstein Roas, amelynek lényege, hogy Rohoncról indulva körbejárják egy túra során az egész Írott-kőt, az egész Kőszegi-hegységet. A csúcson megpihenő magyar látogatókkal is találkoztunk. Várallai Károly Szombathelyről érkezett az eseményre. – Minden héten járok ide túrázni, most a Csúcstámadás idejére időzítettem a heti edzést. Nem ez az első alkalom, hogy részt veszek a rendezvényen, évekkel ezelőtt csoportot hoztam ide – tudtuk meg a túrázótól. Kőszegi kerékpárosok is pihentek a padokon. – Részben a rendezvényre jöttem, részben edzeni – idén már tízedszer vagyok itt. Rendszeresen részt veszek ezen a programon, megfog a hangulat, a zene, minden évben visszajárok az eseményre – mondta el Frőhlich Endre.

Szász Csilla, Németh Zsuzsanna és Szigeti Ágota Vácról érkeztek az Írott-kőre.
Fotó: Nemes Judit

Magyarország távolabbi tájairól érkező vendégekkel is találkoztunk, a Boronkay György Műszaki Szakgimnázium és Gimnázium három tanárnője töltötte négy napos pihenését a nyugati határszélen. – Váci pedagógusok vagyunk, az írásbeli érettségi után összefogtunk és eljöttünk pihenni. Bozsokot régen kinéztük: kirándultunk, túráztunk a környéken. A rendezvényre véletlenül kerültünk, Velemből indultunk fel a hegyre; meglepődtünk, hogy mennyien érkeztek ide. Nagyon jól érezzük magunkat, szuper a hangulat, nagyon jól sikerült meglepetésprogramban volt részünk – emelte ki Szigeti Ágota, akit két kolléganője, Németh Zsuzsanna és Szász Csilla kísért el. Somogy megyéből, Őrtilosról is érkeztek az Írott-kőre, őket is kellemes meglepetésként érte a zenés rendezvény: – Monyorókeréken/Eberauban él a lányunk, őt látogattuk meg, ám hazaindulásunk előtt pár napot töltöttünk Vas megye nyugati részén: egy fogadóban szálltunk meg és amikor Kőszegen járunk, fel szoktunk sétálni ide. Meglepetésként ért minket a rendezvény, és nagyon jól éreztük magunkat – mondta el Tóthné Iváncsics Gyöngyi. A Zenés Csúcstámadás délután ért véget, a rendezvényről a felnőttek és a gyermekek is szemet és fület gyönyörködtető élményekkel gazdagodva tértek haza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában