Öntözés és sötétítés

2019.08.06. 07:00

A kertben aktuális munka a permetezés, és a talaj-előkészítés a vetéshez

A hőség napjai nagyon megviselték a növényzetet, sokat kellett öntözni a kertben. Augusztusban mik a teendők a ház körül? – kérdeztük dr. Nagy László növényvédelmi szakmérnököt.

Merklin Tímea

Dr. Nagy László kertjében Fotó: Unger Tamás

A zöldségfélék termesztésénél aktuálisan azt emeli ki, hogy most kell előkészíteni a talajt az őszi spenótnak, amit szeptember végén vetünk. A hagymák betakarítása befejeződött, a helyükre lehet másodnövényeket ültetni: zöldbabot, uborkát, később salátát. Az uborka veszélyben van a peronoszpóra és a lisztharmat miatt.

A kánikula kedvez a gombabetegségek elszaporodásának. Ha növényvédő szereket használunk, kötelező betartani a szabályokat, egyebek közt ki kell várni az élelmezésügyi várakozási időt a fogyasztásig – hívja fel a kertészkedők figyelmét dr. Nagy László.

A gyümölcsösben fennáll az almavarasodás veszélye. Ha a jég megveri a fákat, a gomba „nyitott kapukat kap” a sebeknél. A permetezéseket a fajtákhoz is kell igazítani. A nyári alma leérett, szüret előtt ne permetezzünk gomba ellen. A rovarkártevők között a legveszélyesebb az almamoly, a kaliforniai pajzstetű és az atka.

Dr. Nagy László kertjében Fotó: Unger Tamás

A dísznövényekről szólva azt mondja a mérnök, hogy a lakásba, temetőbe szánt vágott virágot meg lehet termelni a kertben, de nemcsak öntözni kell őket, hanem hetente egyszer tápoldatozni is.

A szobanövények most bajban vannak, mert a hőség idején nappal sötétítünk: legalább reggel és késő délután ne feledjünk el fényt (és vizet) adni nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában