antioxidáns-bomba

2019.08.20. 10:00

Szeder: gyümölcse és levele is jótékony hatással bír a szervezetre

Kicsit fanyar, kicsit édes, de a miénk – e szavakkal lehetne jellemezni a szedret, amely leginkább erdeink lakója, nemesített változatait azonban a kertekben is felfedezhetjük.

Vas Népe

Vastartalmának köszönhetően vérszegénység esetén is ajánlott fogyasztása

Fotó: Shutterstock

Hasonlít a málnára, ám mégsem ugyanaz: nemcsak sötétlilás színében, de ízében és anti­oxidáns-tartalmában is eltér valamelyest rózsaszínes-pirosas rokonától.

Ha növénytanilag helyeznénk el a szedret, akkor a szeder- és rózsafélék családjában, a szeder nemzetségben találjuk a biológiai, kertészeti szakkönyvek hasábjain. A gyümölcsöt régóta fogyasztja az emberiség, Észak-Amerikában, Észak-Afrikában, Európában és Észak-Ázsiában elterjedt növényről van szó: csak a mi kontinensünkön száznál több fajtája ismert.

A szeder a málnával összehasonlítva több antioxidánst, szénhidrátot és rostot tartalmaz, C-vitamin-tartalma azonban alacsonyabb, mint rokonáé.

Vastartalmának köszönhetően vérszegénység esetén is ajánlott fogyasztása
Fotó: Shutterstock

Vitaminban gazdag: A-ból tartalmaz a legtöbbet, mellette a többi között B-, C-vitamint, folsavat, pantoténsavat is rejt. Említésre méltó kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, vas- és réztartalma. Nemcsak a gyümölcsét, a levelét is fel lehet használni – például teának: csersavakban, gyümölcssavakban és flavonoidokban bővelkedik.

A szedret legjobb nyersen fogyasztani, akkor fejtik ki hatásukat legjobban a benne lévő vitaminok. Gyógyhatása révén segít a lázzal járó megfázásos megbetegedés, a rekedtség leküzdésében, és vastartalma révén vérszegénység esetén is ajánlott a fogyasztása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában