muszáj a magunk ügyességében bízni

2019.12.15. 07:00

Fortélyok mindazoknak, akik lakásfelújításba kezdenének

A lakásfelújítás nemcsak beltéren, hanem kültéren is gond lehet, szakértelem és mester­emberek hiányában. De vannak olyan lehetőségek, melyekkel mi magunk is képesek lehetünk akár egy stukkó szakszerű visszaragasztására is.

Vas Népe

A precizitás nagyon fontos szempont, amikor magunk fogunk barkácsolásba

Fotó: Shutterstock

Egy lakásban kint is és bent is történhet olyan eset, hogy a burkolat, vagy kőzet megsérül, vagy lakásfelújítás alkalmával ezek renoválására is kell gondolni. Illetve sokan érezzük azt szabadidőnkben, hogy szívesen kézműveskednénk és alkotnánk valamit fémből vagy gipszből. Vannak olyan eljárások, melyekkel megkönnyíthetjük a barkácsolást, felújítást. A gyors megoldások, javítási tippek, melyeket minőségi ragasztással érünk el, biztos, hogy tökéletes megoldást nyújtanak, amíg a szakember nem tudja a problémát megoldani.

Stukkók akár saját kezűleg

Ha a belső falfelületeket szeretnénk díszíteni, akkor azt kisebb előkészületeket követően már meg is tudjuk tenni. Ha a környezetet kialakítottuk, s a családot is eltávolítottuk néhány napra, akkor már csak kis kézügyességre van csak szükség és egy szuper ragasztóra. A stukkók régebben gipszből, napjainkban inkább polisztirolból készülnek.

Akár egy stukkó szakszerű visszaragasztására is képessé válhatunk
Fotó: Shutterstock

Ha kiválasztottuk a megfelelő méretű és tapadású ragasztót, akkor pár perc alatt fel is tudjuk tenni. A rögzítőanyag kiválasztásánál azt is figyelembe kell venni, hogy a későbbiekben a díszítőelem környékén milyen teendőnk van még, vakolni szeretnénk, vagy esetleg már csak festeni. A ragasztószalagok hátlapja különböző, a további munkálatok határozzák meg, hogy milyet válasszunk, mert előbbi esetében szövetszalag az ideális, az utóbbinál pedig a papírszalag a tökéletes.

Fémek javítása

A fémtárgyak esetében is szükség lehet maszkolásra. A maszkoló szalag még védi is a matériát, mert használatával a fémfelület természetes oxidációját, öregedését csökkenteni tudja. A kezelt rész színe egy ideig még eltérő marad, majd az idő előrehaladtával egységes megjelenése lesz. A rögzítő eszköz kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy hol használjuk, mert az időjárási viszonyok kikezdhetik a ragasztót, így a bevonat károsodhat, a szalag elszíneződhet, hámlás jelenhet meg.

A precizitás nagyon fontos szempont, amikor magunk fogunk barkácsolásba
Fotó: Shutterstock

Természetes kövek ragasztása

Nagyobb kihívás a javítás területén, ha természetes kő, ásványi felület, beton sérül meg. A kőzetek mikroporózus-szerkezetűek, így könnyen porladnak.

Az itt használatos ragasztószalagnak így rendkívül magas tapadásfokkal kell rendelkeznie, és mindig a kőzetnek megfelelő eszközt kell kiválasztani. Hisz a betonragasztó vakolat, beton, stukkó rögzítéséhez alkalmas, de nem használható természetes kőzet esetén. A naturális kő esetén is számolnunk kell elszíneződéssel, ha nem a megfelelő eljárással dolgozunk.

Érdemes jól körüljárni és részletesen utána olvasni a különböző ragasztóknak, technikáknak. Így könnyedén, egyszerűen és tökéletesen tudjuk javítani a sérüléseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!