horgász

2019.12.21. 11:30

Karácsonyi halászlé Karácsonyi Tamástól

A jó halászlé titka nem a fűszer, hanem a hal. Így főzik a halászlét a celli horgászok.

VN

Nincsen ünnep hal nélkül Fotó: VN-archív

A közelgő ünnepek alkalmából Karácsonyi Tamás, a Celldömölki Lokomotív HE. pontyhalászléreceptjét osztotta meg velünk. Hiszen a hal a karácsony jellegzetes étele, ráadásul szimbolikus jelentéseket is hordoz a kereszténység számára.

Lássuk tehát a celldömölki halászléreceptet.

Az első pont úgy szól, hogy pontyon kívül – mint kiderült – feltétlenül szükségünk lesz még keszegfélékre, lehetőség szerint ikrára és haltejre is.

Az édes pirospaprika mellett mindössze a vöröshagyma, a zöldpaprika (csípős és édes), egy kevés paradicsom, és a só az, ami az ízekért felel, meg persze a hal. A pontyról leválasztott fejet, zsírt, farokrészt a keszegféléket a karikára vágott vöröshagymával tiszta vízben feltesszük főni.

Nincsen ünnep hal nélkül Fotó: VN-archív

Amikor felforr, hozzáadjuk a piros paprikát, a zöldpaprikát, a paradicsomot és ízlés szerint sót. De nem árt az óvatosság! A sózásnál különösképpen figyelni kell arra, hogy a végén belekerülő halszeletek is sózva lesznek – hangsúlyozza Karácsonyi Tamás. Ezután lassú tűzön, nagyjából egy órát főzzük.

Amikor ez elkészül, leszűrjük, a megfőtt halat pedig kifilézzük, majd halászlé-passzírozóval – vagy tésztaszűrő segítségével – visszapasszírozzuk a lébe.

Ügyeljünk mindeközben arra, hogy az alaplé ne legyen túl sűrű, mert később leéghet. Végül aztán beletörjük a lébe a nyers ikrát, visszatesszük főni, amikor pedig újra felforr, óvatosan beleengedjük a besózott pontypatkókat és nagyon lassan, körülbelül még 40-45 percig főzzük.

Amikor ez is kész, csípős zöldpaprikával ízesítjük és forrón, friss fehér kenyérrel tálaljuk. Az alapvetés pedig úgy hangzik, hogy a jó halászlé titka nem a fűszerezés, hanem a sokféle hal. Karácsonyi Tamás azt tanácsolja, hogy az alaplébe több halat tegyünk, mint amennyit belepasszírozunk. VN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában