Álaltvilág

2020.02.26. 07:00

Jótékony bölények Kondorfán

Kökénycserjésből bontogattak ki almafákat az őrségi vadonterületére telepített európai bölények.

Vas Népe

A betelepített bölények hozzájárulnak ahhoz, hogy más állatfajok táplálékhoz jussanak

Fotó: Szendi Péter

Arról már beszámoltunk, hogy az Őrségi Nemzeti Parkban tavaly nyáron hozták létre azt a vadonterületet, ahova európai bölényeket telepítettek. Az igazgatóság közölte: az állatok azóta intenzíven kezdték fogyasztani az ott talált fákat és cserjéket.

A betelepített bölények hozzájárulnak ahhoz, hogy más állatfajok táplálékhoz jussanak
Fotó: Szendi Péter

A kökényt szúróssága miatt más vadfajok nem kedvelik, így idővel tövises cserjebozót alakult ki egy almafás környékén. A bölények azonban le is taposták a területet: kiszabadították az almafákat a kökényesből. Kameracsapdával készített felvételek tanúsága alapján már gímszarvasok és vaddisznók is fogyasztják a lehullott almát, vörös rókát és erdei fülesbaglyot is megfigyeltek a fáknál.

A bagoly nem gyümölcsfogyasztó, az általa vadászott pockok viszont igen. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatójában kiemeli: a bölények olyan táplálékforrást tártak fel, amely nélkülük nem volt hasznosítható a többi vad számára, beavatkozásukkal pedig ragadozó állatfajok táplálkozási lehetőségét is javították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában