Vas Népe konyhája

2020.03.10. 11:30

Borkorcsolyák – Elkértük a recepteket a szervezőktől

A múlt hét végén rendezték meg a hagyományos borkorcsolyaversenyt. A negyven, versenybe szálló recept közül néhányat – amelynek végeredménye különösen tetszett a zsűrinek – mi is elkértünk a szervezőktől. Most már olvasóink is kipróbálhatják.

Tersztyánszky Krisztina

Patakiné Rába Edit májas párnácskáit méltán választotta a legjobbnak a zsűri a hétvégi megmérettetésen

Fotó: VN/Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete

A zsűri nagyra értékelte a sütemények között azokat, amelyek eltértek egy kicsit a megszokottól.

Májas párnácska

Az első hellyel díjazták Patakiné Rába Edit májas párnácskáját.

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, egy közepes fej hagyma, kevés zsiradék, egy csomag kész leveles tészta, tej.

A csirkemájból a zsiradékkal és a hagymával a szokásos módon pörköltet főzünk, majd leturmixoljuk. A leveles tésztát kockákra vágjuk. A kockák közepére kis halmokat rakunk a májas krémből. Háromszögre vagy kifli formára hajtogatjuk, és a tetejét megkenjük tejjel. Harminc perc alatt készre sütjük.

Patakiné Rába Edit májas párnácskáit méltán választotta a legjobbnak a zsűri a hétvégi megmérettetésen
Fotók: VN/Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete

Sajtos gofrifalatok

Az újszerű sajtos gofrifalatok, Küttelné Baudics Ildikó alkotásai a dobogó harmadik helyét érdemelték ki.

Hozzávalók: 4 tojás, 30 dkg liszt; 1 teáskanál szódabikarbóna; 1 teáskanál provanszi fűszerkeverék; 20 dkg reszelt sajt; 5 dkg olvasztott vaj; 4 dl tej; 1 kiskanál só.

Tálba mérjük a lisztet, közepébe ütjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a fűszereket, sót, szódabikarbónát és a tojásokra csorgatva az olvasztott vajat összekeverjük, közben fokozatosan hozzáadagoljuk a tejet. Végül a tojásfehérjéből vert kemény habot is óvatosan hozzáadjuk a lisztes tésztához. Az előmelegített gofrisütőben megsütjük.

A sajtgolyókhoz 10 dkg krémsajtot, 10 dkg feta sajtot, 2 kockasajtot, 1-2 kanál tejfölt, ízlés szerint pici sót és borsot összekeverünk, apró golyókat formázunk belőle, majd reszelt parmezánban megforgatjuk és a gofrifalatokra helyezzük.

Küttelné Baudics Ildikó újszerű sajtos gofrifalatokat kínált

Füstölt sajtos kréker

A gluténmentes kategóriában Kercselics Szabina füstölt sajtos krékere vitte el a pálmát.

Hozzávalók: 160 gramm Schär Farina lisztkeverék, 3 gramm só, 90 gramm reszelt füstölt sajt, 15 gramm lenmag, 15 gramm szezámmag, 85 gramm margarin, 1 tojás.

A lisztet elkeverjük a sóval, a reszelt sajttal, a lenmaggal és a szezámmaggal, majd hozzáadjuk a felkockázott margarint, beleütjük a tojást és alaposan összegyúrjuk. Amikor összeállt, lisztezett felületen nyújtjuk és szaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 180 fokos sütőben 12–15 perc alatt készre sütjük.

Kercselics Szabina gluténmentes krékerei szintén kapósak voltak
Fotó: VN/Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete

Beszámoló az eseményről:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában