rendszerezés

2020.05.03. 07:00

Itt az idő összepakolni a gardróbszekrényben

Hamarosan jön a könnyed blúzok, a rövidnadrágok és a lenge szoknyák ideje. Az évszakváltás jó alkalom arra, hogy kitakarítsuk és rendbe tegyük a ruhásszekrényt. Akinek nincs külön gardróbhelyisége, annak ideje megcserélnie a könnyen és a nehezen elérhető polcok tartalmát.

Vas Népe

A melegebb ruhákat mossuk ki és pakoljuk el

Fotó: Shutterstock

Egy évben néhányszor érdemes teljesen kipakolni a szekrényből: egyrészt rég keresett ruhadarabok, apróbb kiegészítők kerülnek elő ilyenkor, másrészt nem árt portalanítani. Ha ecetes, vizes ruhát használunk, elriasztjuk a molyokat is.

Ezután jöhet a szortírozás. Aranyszabály, hogy amit egy éve nem vettünk fel, az valószínűleg a jövőben sem kerül ránk. Válogassuk ki, mire van szükségünk, mi illik a jelenlegi stílusunkhoz, a többit pedig el is ajándékozhatjuk, vagy jótékony célra fordíthatjuk.

A melegebb ruhákat mossuk ki és pakoljuk el
Fotó: Shutterstock

A most nem használt, meleg ruhákat mossuk ki, majd pakoljuk el. Ha kevés a hely, jó szolgálatot tesznek a vákuumzsákok, amelyekből lezárás után porszívóval kiszívható a felesleges levegő. A sapkáknak, sálaknak, kesztyűknek, harisnyáknak érdemes fenntartani egy-egy dobozt, így minden kéznél lesz, amikor elő kell venni. Figyeljünk a hajtogatásra: a cipzárak könnyen kidörzsölhetik, tönkretehetik a kényesebb anyagokat, a kötött holmikat pedig mindig fektetve tároljuk, egyébként megnyúlnak. A csizmákat, bakancsokat is letakarítva, kibokszolva, újságpapírral kitömve tegyük el, a bőr ugyanis kényes, hamar berepedezhet.

Érdemes átnézni, rendszerezni az elővett darabokat is: amelyiket kell, mossuk, vasaljuk át. Az ingeket, blúzokat, szoknyákat akasszuk fel, ha egy vállfára több darab kerül, legyenek egymáshoz illők vagy azonos színűek. Az öltönyöket, kabátokat, ünnepi ruhákat tegyük külön zsákba, és kerüljön melléjük molyirtó, ezekből többféle fajta és illatú is beszerezhető. A nadrágokat, pulcsikat, pólókat csoportosítva tegyük a szekrénybe, az apróságok, kiegészítők pedig mehetnek kosarakba, dobozokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!