Feng shui az otthonteremtésben: testi-lelki állapotunkra, kapcsolatainkra is kihathat

2020.08.30. 07:00

Tágas tereket: a túl sok bútor útját állja az energia áramlásának

A kandalló mellé ne kerüljön akvárium, mert a víz és a tűz olyan energiát hozhatnak létre, melyek konfliktusokat okoznak. A nappaliba sok fényt engedjünk be, a hálószobába ne tegyünk virágot, a konyhában tároljuk láthatatlan helyen a késeket – ilyen és ehhez hasonló tanácsokat ad a feng shui a lakberendezésben. A több ezer éves múltra visszatekintő módszer a mai napig népszerű.

Egyedi Betti

Kerüljük a túlzsúfoltságot!

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A távol-keleti térrendezési elv célja, hogy otthonunk kedvezően hasson testi-lelki állapotunkra, társas kapcsolatainkra és karrierünk alakulására.

A feng shui alapja a báguá-térkép, amelynek segítségével olyanná formálhatjuk környezetünket, hogy az éltető energia, a csi szabadon áramolhasson benne. A térkép a teret a nyolc égtáj szerint osztja fel, ezek mindegyike más jelentéssel bír és más életterületet szimbolizál. Tehát egy-egy helyiség átrendezésével az életünk más-más pontján javíthatunk vagy ronthatunk. A térkép a lakás alaprajzára helyezve megmutatja, mely területen érvényesülnek pozitív vagy negatív hatások. Alkalmazhatjuk házra, lakásra, telekre, de akár egyetlen szobára vagy íróasztalra is. A bágua-térkép az ábrázolása szerint lehet nyolcszögletű, vagy egy háromszor három részre osztott négyzet.

Fotó: VN

Töltsünk meg minden sarkot élettel!

A feng shui azt vallja: olyan útvonalakat alakítsunk ki, amelyeken úgy közlekedhetünk a lakás egyik részéből a másikba, egyik szobából a másikba, hogy a bútorok vagy egyéb tárgyak nem akadályozzák a mozgásunkat. Akkor lesz harmonikus a tér, kedvező az energiaáramlás, ha otthonunk a tágasság érzetét kelti. Ajánlatos ugyanakkor figyelni arra is, hogy a lakás minden részét megtöltsük élettel, ne legyen olyan szoba, sarok, amit nem használunk. Eszerint az ősi módszer szerint a felhalmozott, szükségtelen holmik rossz energiákat indíthatnak útjukra. Ahhoz, hogy a csi szabadon áramolhasson, ajánlatos rendszeresen selejtezni, szortírozni, rendet tartani.

A feng shui szerint a bambusz, a fenyő-, szilva-, barack-, körtefa az egészség és hosszú élet szimbólumai.

Bár a nappali a lakás szíve, itt gyűlnek össze a családtagok és itt fogadjuk a vendégeket, a feng shui szerint nem szabad, hogy a lakás közepén kapjon helyet, hiszen így nem jutnak el odáig a jó energiák. A csi áramlását segíti ugyanakkor a sok fény, a festmények és a műalkotások a falon, a kényelmes ülőgarnitúra. Ha viszont van kandalló a nappaliban, ne telepítsünk mellé akváriumot – a víz és a tűz olyan energiát hozhatnak létre, melyek konfliktusokat okoznak.

Kerüljük a túlzsúfoltságot! Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Ne lebegjen az ágy!

A hálószoba berendezésénél figyeljünk arra, hogy az ágy ne szabadon álljon a szoba közepén, hanem szilárdan támaszkodjon valamelyik falra. Nem szerencsés ugyanakkor ablak alá helyezni és kerüljük azt is, hogy a fejvég az ajtó vonalába essen. A feng shui azt javasolja, könyvespolcot és tükröt ne tegyünk az ágy közelébe, növényt pedig egyáltalán ne tartsunk ebben a helyiségben. Ha szeretnénk képet tenni a falra, akkor az lehetőleg valami páros dolgot ábrázoljon, de semmiképpen ne absztrakt alkotást válasszunk.

Kést ne tartsunk szem előtt!

A konyha berendezésével kapcsolatban azt javasolja a módszer, hogy a hűtő és a mosogató, illetve a mosogatógép ne legyenek közel egymáshoz, az étkezőasztal a bejárati ajtótól távol kapjon helyet, mellőzük a nyitott polcokat, tartsunk friss fűszernövényeket. A kések rossz szerencsehozók lehetnek, ezért nem ajánlatos szem előtt tárolni őket. Ebben a helyiségben is fontosnak tartja a tisztaságot, a rendezettséget és az állandó szellőztetést.

Ahogy ezek a tanácsok is bizonyítják, a módszer az évezredek során az életünk részévé vált, a feng shui iránytűjét sokan úgy használják, hogy nem is sejtik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!