Az algásodás megelőzése a legfontosabb

2020.08.02. 07:00

Tippek a kerti medence tisztán tartásához

Csak úgy előzhetjük meg az algásodást és a vízkőlerakódást az otthoni medencében, ha rendszeresen és megfelelően gondozzuk a vizét. Számos eszköz és vegyszer közül választhatunk, de ha nyaralás, szabadság miatt több napra elmegyünk otthonról, csak egy megoldás marad: a sokkolás.

Vas Népe

A víz felszínéről hálóval lehet a leggyorsabban összeszedni a faleveleket és a koszt

Fotó: Shutterstock

A medencetakarítást kezdjük mindig a látható szennyeződések eltávolításával. Ebből a célból két eszközt érdemes beszerezni: hálóval a víz felszínéről, víz alatti porszívóval pedig a leülepedett koszt szedhetjük össze. Ezután jöhet a fertőtlenítés: a vegyszert minden nap kézzel, a szivattyú működtetése közben adagoljuk a vízhez, hogy jól összekeveredjenek. Ha ilyenünk nincs, a medencében való körbe-körbe járással vagy kevergetéssel is elősegíthetjük a folyamatot.

Meleg, esős időben gyakran gyorsabban zöldülni kezd a víz. Az algák ellen az erre alkalmas készítmények mellett az egyszerű konyhasót is érdemes kipróbálni. A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja. Rend­szeres vegyszerezéssel és a pH-szint beállításával elkerülhetjük a vízkő lerakódását, ami nemcsak csúnya látványt nyújt, de a vízforgató berendezéseket is károsíthatja.

A víz felszínéről hálóval lehet a leggyorsabban összeszedni a faleveleket és a koszt Fotó: Shutterstock

Nyáron gyakran előfordul, hogy több napig távol vagyunk otthonunktól. A sokkolásnak hívott technika lényege a vegyszer durva túladagolása: a szokásos napi mennyiség háromszorosát tegyük a vízbe, majd kapcsoljuk be a vízforgatót, és fedjük le a medencét. Így akár 3-5 napig is tiszta marad a medence, használat előtt azonban érdemes ellenőrizni a pH-szintjét.

Többféle megoldás létezik a medence takarására. Viszonylag olcsón beszerezhető a szolár takaró, amelynek anyaga a csomagoláshoz használt buborékfóliára hasonlít leginkább, de annál jóval vastagabb és ellenállóbb a mechanikai sérülésekkel szemben. Előnye, hogy csökkenti a párolgást, emeli a medencevíz hőmérsékletét, és kisebb medencéknél csévélő nélkül is használható, mert az alapanyaga könnyű, kézzel is összehajtogatható.

A biztonsági medencetakarók különösen kisgyermekes családoknak ajánlottak, de jó szolgálatot tesznek háziállatok mellett is. Anyaguk a legerősebb kamionponyvából készül, akár ötven kilogrammnyi terhelést is elbírnak. Ezt a fajta takarót rögzíteni kell a medence rövidebb széleihez, de a hozzá tervezett tekerőnek köszönhetően könnyen mozgatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában