Az egyik kiváltó ok lehet a vörösvértestek csökkent képződése

2020.09.27. 07:00

A vérszegénység tünetei

A vérszegénység lassan kialakuló betegség, általában nem okoz súlyos tüneteket, kiváltó okai és következményei viszont lehetnek azok. Azonban ha odafigyelünk a jelekre, könnyedén felmerülhet bennünk a betegség gyanúja.

Polgár Patrícia

A beteg fáradékony, gyenge, ingerlékeny lehet

Fotó: Stock

Ha a vörösvértestek vagy a hemoglobin száma egy bizonyos szint alá csökken, akkor beszélünk vérszegénységről. Mivel lappangó betegség, nehéz észrevenni a tüneteit. Ezek közül a leggyakoribb a bőr, illetve a kötőhártya halványsága, sápadtsága, emellett a beteg fáradékony, gyenge, ingerlékeny lehet, csökken a teljesítő- és koncentrálóképessége.

A beteg fáradékony, gyenge, ingerlékeny lehet Fotó: Stock

Gyakori tünet még az álmatlanság, fülzúgás, látási zavarok, szédülés, fejfájás és ájulásérzés. Súlyosabb vérszegénységre utal a kisebb munkavégzést követő, esetleg már nyugalomban is jelentkező nehézlégzés, mellkasi panasz, szapora szívműködés. A vérszegénység kiváltója lehet a vörösvértestek csökkent képződése vagy fokozott pusztulása, megrövidült élettartama, valamint vérvesztés is. Amennyiben vashiányos vérszegénységet diagnosztizálnak a betegnél, jól felszívódó vaspótló készítménnyel egyszerűen orvosolható a probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában