Járvány idején még inkább felértékelődik

2020.09.20. 07:00

Hangoljuk őszre az előszobát: elő a cipőtálcával és az ernyőtartóval!

Ez az első helyiség, ahova hazaérkezünk, és ez az utolsó, ahonnan otthonról elindulunk – gyakran méltatlanul elhanyagolt része a lakásoknak az előszoba, pedig nem kevés időt töltünk itt: öltözködéssel, fésülködéssel, a kocsikulcs keresgélésével. Ez a búcsú puszik, az utolsó integetések, az első milyen napod volt kezdetű beszélgetések helyszíne. Járvány idején, az ősz közeledtével még inkább felértékelődik a fontossága.

Vas Népe

Előszoba: ahol az esztétikum és a praktikum találkozik

Fotó: Shutterstock

Közeledik a vastag kabátok, a sálak és a sáros cipők időszaka. Észrevétlenül egyre több időt töltünk a bejárati ajtó környékén. Van, akiknek egy külön helyiség, másoknak a konyha, a nappali vagy az étkező egy fala a kinevezett előszoba. Előbbibe akár egy nagyobb gardróbszekrény is elfér, utóbbi esetében be kell érnünk néhány kisebb elemmel és akasztóval.

Mindenesetre érdemes berendezni otthonunk ezen részét úgy, hogy minden kéznél legyen, de mégse keltse a káosz látszatát. Célszerű kopásálló, könnyen takarítható bútorokat, kiegészítőket beszerezni, a padló burkolásához pedig ajánlott a természetes kő, a kerámia vagy a modern linóleum.

Szükségünk lesz néhány fogasra, cipősszekrényre, fiókokra vagy kosarakra az apróságoknak. Látszólag sok helyet foglal egy ülőalkalmatosság, de az előszobai puffok, padok keskenyebbek egy normál széknél, és alacsonyabbra (38-40 centiméter) is tervezik őket, hogy könnyebb legyen a cipőig lehajolni. Öltözködéskor nagy hasznát vehetjük egy ilyen darabnak, ráadásul szobaszerűvé, barátságossá varázsolja a helyiséget. Szűk térbe érdemes felnyitható, levehető tetejűt választani, ami tárolóként is használható.

Előszoba: ahol az esztétikum és a praktikum találkozik
Fotó: Shutterstock

Akár nyitott, akár zárt cipősszekrényt választunk, ne felejtsük: a női csizmáknak jóval nagyobb a helyigénye, alakítsunk ki számukra egy külön, magasabb polcot, de speciális csíptetővel akár fel is akaszthatjuk a jókora helyet igénylő párokat. Kényelmes és megkönnyíti a választást, ha a polcok kihúzhatók, az akasztók helye és száma pedig igény szerint állítható. Jó szolgálatot tesz az előtérben egy egész alakos tükör, amelyben távozáskor ellenőrizhetjük öltözékünket. Szabad falfelület hiányában választhatunk felállítható darabot, egy szép, az enteriőrbe illő kerettel dekorációs elemnek is beillik. A tükör jó választás azért is, mert térnövelő hatású, fényességet visz a szűk és sötét helyekre. Ráadásul, ha a közelükbe fényforrást telepítünk, tovább növeljük a világosságot a helyiségben.

Ahogy otthonunk többi részében, itt is nagyban meghatározzák a hangulatot a különböző textilek. Ezúttal azonban a színek és minták mellett fokozottan érdemes figyelni az anyag minőségére: a lábtörlő legyen könnyen kipucolható, a szőnyeg le- és kimosható, az ülőalkalmatosság bevonata vízlepergetős.

A hűvösebb napok közeledtével érdemes cipőtálcának és esernyőtartónak is helyet találni. A lakást jó adag kosztól, magunkat pedig egy újabb takarítástól kíméljük meg, ha minél hamarabb megszabadulunk a vizes ruhától és a sáros cipőtől. A koronavírus-járvány idején ez különösen fontos, igyekezzünk az előszobában zsilipelni magunkat, ha a hely engedi, akár át is öltözhetünk itt otthoni ruhába. Az „elmenős” ruhát hagyjuk egy kosárban, akasszuk fel a táskánkat a fogasra, a szájmaszkot, kézfertőtlenítőt és egyebeket pedig tároljuk egy helyen.

Az előszobában egyszerre vagyunk egy kicsit kint és bent is, ezért egyszerre kell funkcionálisnak és praktikusnak, valamint hívogatónak és stílusosnak lennie.

A vendégek itt szerzik első benyomásukat otthonunkról, az itt látottak döntően befolyásolják a lakásról alkotott véleményüket. Az előszobát nem ajánlatos túlzsúfolni díszítőelemekkel, ugyanakkor jó, ha tükrözi a benne élők stílusát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában