kert

2020.09.06. 16:17

Viharkárok a kertben, ősz eleji munkálatok – Megkérdeztük a növényorvost

A kertben mindig van tennivaló.

vaol.hu

A rózsa is csodás dísze lehet a kertünknek, ha megfelelően gondozzuk

Fotó: Horváth Balázs

Szombathelyen golflabda nagyságú jég esett szombaton, a vihar kezdetekor. A vihar nem kímélte a növényeket és a gyümölcsöst sem. Poór Boglárkát, kertészmérnök és növényorvos szakembert megkérdeztük többek között arról, hogy hogyan menthetjük meg a termést. Azt is elárulta, milyen munkálatok várnak ránk ősz elején a kertben.

Viharkárok a gyümölcsösben, a termés megmentése

Leginkább a vihar mértékétől függ, hogy milyen károkat tud okozni. Sajnos előfordulhat, hogy az összes termés lehullik a fáról, ebben az esetben a növény általános kondíciójára kell csak odafigyelni, hiszen már az idei évben kialakulnak a virágrügyek. Ha az éretlen gyümölcs szerencsésen fent marad a fán, akkor a sebfertőző gombák ellen, mint a monília érdemes egy növényvédelmi kezelést beiktatni. A vihar során a növény és vele együtt a termést is különböző mechanikai sérülések érik, amelyek utat nyitnak a fertőzésnek. Ezek mellett a fákon esetlegesen létrejövő töréseket kell kezelni. A sérült részt levágni, majd sebkezelő géllel lezárni a vágási felületet – mondta el Poór Boglárka.

Dísznövények másodvirágzása, a másodvirágzás elősegítése

Több növényre is jellemző a másodvirágzás, vagy remontálás. Ez azt jelenti, hogy a tavaszi fővirágzást egy őszi, rendszerint gyengébb virágzás követi. Ezt megfelelő víz és tápanyagellátással, főleg a kálium túlsúlyos műtrágyákkal segíthető elő. A legtöbb remontáló növény díszfákhoz, díszcserjékhez tartozik, mint a magnóliák, rózsaloncok, zsályák és a rózsák – tudtuk meg a növényorvostól.

Munkálatok nyár végén, ősz elején

Kiskertekben nyár végén a legfőbb feladat a szüret, az egész éves munka megérdemelt jutalma. A legtöbb gyümölcs ilyenkor érik, de ez akár október elejéig is elhúzódhat a fajtától függően. A zöldségeskertben is folyamatos még a termésképződés. Érdemes a tápanyagigényesebb paradicsomnak tápoldatott adagolni még mindig, hogy egészen a fagyokig tudjuk élvezni a friss terméseit. Az évelő növények, fák, cserjék számára kifejlesztett őszi műtrágyák kiszórását is meg lehet kezdeni. A nyári forróság sokszor még szeptemberben is kitart, így az öntözésre még mindig fokozottan oda kell figyelni.

Növényvédelmi szempontból is a termések védelme a legfontosabb.

Gyümölcsmolyok, bagolylepkék, gombás és baktériumos fertőzés is indokolhatja a kémiai növényvédelmet. Ilyenkor kezdenek tömegesen megjelenni a zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványospoloskák is. Kezdetben az érésben lévő terméseken szívogatnak, ezzel kivilágosodó foltokat okoznak, majd a nappalok rövidülésével a tömeges telelésre vonulásukkal okoznak bosszúságot. Rovarölőkre érzékenyek, ha már tömegesen jelen vannak akkor lehet alkalmazni őket. Házikertben, amíg egyedszámuk alacsony szappanos vagy mosogatószeres vízbe érdemes összegyűjteni őket – tudtuk meg Poór Bolgárkától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!