VN-információ

2021.01.09. 07:00

Félhomályban is jól telelnek a növények

Hűvös helyen teleltessük a növényeket, öt-tíz fokban, hiszen ez pihenési időszak, ilyenkor nem kell nőniük, virágozniuk. Fényt azonban kapjanak.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Sok begónia, muskátli félhomályban is jól telel. Ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl, inkább kevés vizet adjunk a telelő növényeknek. Az se baj, ha csak akkor öntözünk, amikor a cserépben a föld felszíne kiszáradt már. Arra persze ügyeljünk, hogy ne fagyjanak meg a telelő virágok. Száraz teleltetéssel is pihenhet télen a kerti muskátli.

A gyökerükről a földet kissé lerázzuk, esetleg a leveleiket is leszedjük, majd a töveket egyenként újságpapírba csomagoljuk. A kis csomagocskákat lazán egymásra helyezve betesszük egy ládába, amelyet télen hűvös, de fagymentes, sötét helyiségben tárolhatunk. Fontos, hogy a földlabda teljesen száraz legyen, mert különben a tárolás folyamán a tövek között rothadás indulhat meg. Tavasszal kibontjuk, kiválogatjuk a töveket. Az életképeseket friss földbe ültetjük. Ültetés előtt a töveket pár órára egy vödör vízbe állíthatjuk, hogy hamarabb életre kapjanak. A dézsás növények jelentős része szintén hűvös, fagymentes, de világos helyen, nagyon kevés öntözéssel teleltethető.

A murvafürtöt (Bougainvillea) erősen visszametszve tegyük el télire. Virágzását az átmeneti szárazon tartás és az alacsony hőmérséklet indukálja.

Szintén visszametsszük az angyaltrombitát (Brugman­sia), a rozmaringot, a kínai hibiszkuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában