VN-információ

2021.01.09. 07:00

Félhomályban is jól telelnek a növények

Hűvös helyen teleltessük a növényeket, öt-tíz fokban, hiszen ez pihenési időszak, ilyenkor nem kell nőniük, virágozniuk. Fényt azonban kapjanak.

Tóth B. Zsuzsa

Sok begónia, muskátli félhomályban is jól telel. Ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl, inkább kevés vizet adjunk a telelő növényeknek. Az se baj, ha csak akkor öntözünk, amikor a cserépben a föld felszíne kiszáradt már. Arra persze ügyeljünk, hogy ne fagyjanak meg a telelő virágok. Száraz teleltetéssel is pihenhet télen a kerti muskátli.

A gyökerükről a földet kissé lerázzuk, esetleg a leveleiket is leszedjük, majd a töveket egyenként újságpapírba csomagoljuk. A kis csomagocskákat lazán egymásra helyezve betesszük egy ládába, amelyet télen hűvös, de fagymentes, sötét helyiségben tárolhatunk. Fontos, hogy a földlabda teljesen száraz legyen, mert különben a tárolás folyamán a tövek között rothadás indulhat meg. Tavasszal kibontjuk, kiválogatjuk a töveket. Az életképeseket friss földbe ültetjük. Ültetés előtt a töveket pár órára egy vödör vízbe állíthatjuk, hogy hamarabb életre kapjanak. A dézsás növények jelentős része szintén hűvös, fagymentes, de világos helyen, nagyon kevés öntözéssel teleltethető.

A murvafürtöt (Bougainvillea) erősen visszametszve tegyük el télire. Virágzását az átmeneti szárazon tartás és az alacsony hőmérséklet indukálja.

Szintén visszametsszük az angyaltrombitát (Brugman­sia), a rozmaringot, a kínai hibiszkuszt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!