2021.02.07. 07:00
Divatdiéták, stresszevés, nassolás – Táplálkozási tények és tévhitek
Divatdiéták, stresszevés, nassolás címmel tartott online előadást Barcza Zsuzsanna dietetikus. Vallja: az egészséges önbizalom meglétéhez elengedhetetlen, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, elégedettek legyünk a testsúlyunkkal, alakunkkal. Ennek megfelelően a köztudatba leginkább beépült, étkezéssel kapcsolatos információk, tévhitek kerültek terítékre az előadásban.
Nem mindegy, milyen típusú szénhidrátból visszük be a szükséges kalóriát
Fotó: Shutterstock
A szakember rendkívül fontosnak tartja, hogy a hatékonyság észszerűséggel is társuljon, hiszen a drasztikus, szélsőséges módszerek akár maradandó, nem kívánt következményekkel is járhatnak. Tisztában kell lennünk szervezetünk igényeivel és táplálkozásunk gyenge pontjaival ahhoz, hogy sikerrel járjunk.
Barcza Zsuzsanna szerint egészségesnek lenni nem azt jelenti, hogy nem fáj semmink. Nemcsak a fizikai egészség számít, hanem a pszichés és szociális jóllét is fontos alappillére az egészségnek. A pillérek közül nem mindegyikért felelünk kizárólag, azonban a fizikai egészségünkért mindennap tudunk tenni.
Ha jól szeretnénk érezni magunkat a bőrünkben, kövessük a táplálkozási alapelveket. Ezekkel nagyrészt mindenki tisztában van, mégis sokan nem ezek alapján élik az életüket. Fontos, hogy 3-5 étkezést iktassunk be a mindennapjainkba, azonban azt, hogy ki pontosan hányszor is étkezzen egy nap, személyre szabottan kell megállapítani. Egyszerűen hangzik: ha elfogyasztjuk azt az energiamennyiséget, amelyre a szervezetnek szüksége van, és mindezt megfelelő tápanyagokból tesszük, valamint kellő mennyiségű folyadékot veszünk magunkhoz, akkor egészségesen táplálkozunk. Ám a fizikai egészséghez a testmozgás is hozzátartozik.
Magyarországot évek óta Európa legegészségtelenebb országai között tartják számon. A felnőtt lakosság körülbelül 62 százaléka, a gyermekek közül pedig húsz százalék túlsúlyos vagy elhízott. Minden ötödik felnőtt tíz percnél kevesebbet mozog egy nap, beleértve a gyaloglást is. Az egyre fejlettebb technikai vívmányok birtokában egészségi állapotunk egyre romlik. Sokan a mai kor betegségeit divatbetegségeknek, az embereket pedig kényesebbnek tekintik.
Ez nem így van, csupán a diagnosztikai eljárások lettek fejlettebbek az évtizedek során. Nem szabad elfelejteni, hogy száz-kétszáz évvel ezelőtt az emberek többsége kétkezi munkával szerezte meg a napi betevőt. Ma is élnek így, de ők a népesség kisebb százalékát teszik ki. Az, aki ilyen tevékenységet végez, nem tud akkor és azt enni, amikor és amire szüksége van. Ma teljesen más a helyzet: akkor eszünk, amikor kedvünk tartja, nem pedig akkor, amikor valójában éhesek vagyunk. A régi időkben nem voltak feldolgozott élelmiszerek – ma a boltok polcain az áru legalább nyolcvan százaléka feldolgozott.
Kitért az étkezések idejével és minőségével kapcsolatos tévhitekre: sokakban szabályként él, hogy este hat óra után már nem szabad enni – részigazság. Az utolsó étkezést lefekvés előtt nagyjából 3-3,5 órával érdemes megejteni. Felhívta a figyelmet a túl korai vacsora, illetve az utolsó étkezés kihagyásának káros hatására. Ha üres gyomorral alszunk el, az alapanyagcseréhez a szervezet az izmokból jut energiához, s leépülnek az izomsejtek.
Zsuzsanna fontosnak tartotta kiemelni: a médiában keringő ellentétes információk között nem könnyű kiigazodni. Sok termékkel valójában az eladási szándék, mintsem annak tényleges egészséges volta miatt találkozunk a különböző médiumokban. Hangsúlyozta, az élelmiszerreklámoknak nem szabad bedőlni – nem minden egészséges valójában, amit annak próbálnak eladni.
A light élelmiszereket nem ítéli el teljesen, ám hozzátette, ha ezek fogyasztásával a fogyás a célunk, jó, ha megnézzük, hogy miben – szénhidrátban, zsírban vagy összenergia-tartalomban – csökkentett a termék. Egy cukormentes csokoládé nem feltétlenül tartalmaz kevesebb kalóriát. Minden light élelmiszer előállításánál az élelmiszeripar célja, hogy a termék minél inkább hasonlítson az eredetire. Egy light csokoládé kalóriaértéke például mintegy harminc százalékkal magasabb, mint az eredetié.
Mivel a gyártó a megfelelő állagot szeretné biztosítani, a cukor elvonása mellett a jó állag megőrzéséhez több zsiradékot kell hozzáadni. Ennek magasabb a kalóriatartalma, ezáltal a cukormentes csokoládénak is magasabb lesz. Kitért a sokak által mentőövként aposztrofált édesítőszerekre is. Az édesítőt tartalmazó élelmiszerekről hajlamosak vagyunk azt gondolni, büntetlen örömhöz juttatnak minket. Sokan feláldozzák a csokoládéevést az édesítőszeres üdítők fogyasztásának oltárán.
Ezek ugyan kalóriát nem tartalmaznak, így értelemszerűen nem is hizlalnak, ám a fogyást sem engedik a szervezetnek. Általuk ugyanúgy érezzük az édes ízt, ez az érzet pedig az agyat arra sarkallja, hogy üzenetet küldjön a hasnyálmirigynek arról, hogy hamarosan cukor érkezik a vérbe. A hasnyálmirigy ennek hatására inzulint kezd termelni, azonban a cukordózis elmarad. Az inzulin kis mennyiségben bekerül a véráramba, várva a cukor érkezését. Ha túlzott mennyiségű inzulin van a vérben, azáltal elmarad a zsírégetés