Szponzorált tartalom

2021.02.23. 10:31

Egyértelműen az elektromos fogkefe ajánlott!

Sokáig úgy tudtuk, hogy a hagyományos fogkefe éppolyan hatékony lehet, mint az elektromos változat, mára azonban ez a vélemény egyre inkább kikopik a köztudatból. Rengeteg tanulmány bizonyította, hogy az elektromos fogkefék hatékonyabbak a dentális plakk és a fogínygyulladás kialakulásának megelőzésében. Nem kérdés, érdemes elektromos fogkefére váltani.

Fotó: Pixabay.com

Felvetődik a kérdés, milyen készüléket válasszunk, illetve milyen szempontokra kell figyelni a kiválasztás során. Általánosságban elmondható, hogy a vezető márkák készülékei kiváló hatékonyságra képesek, de egyáltalán nem biztos, hogy mindegyik ideális választás számunkra.

Alapvetően kétféle elektromos fogkefét különböztetünk meg attól függően, milyen fejet alkalmaz. Az egyik típus a forgófejes fogkefe, amely esetében a sörték egy apró köralakú felületen kapnak helyet. Az ilyen fogkefefejek működés során nem csupán forgómozgást, hanem hosszanti irányú oszcillálómozgást is végeznek.

Ennek köszönhetően ezek a készülékek akár kétszer hatékonyabbak a felületi elszíneződések eltávolításában, mint a hagyományos fogkefék. További előnyük, hogy a kialakításuknak köszönhetően a nehezen elérhető részeket is jó hatékonysággal képesek tisztítani. Érdemes tudni, hogy többféle kompatibilis fogkefefej áll rendelkezésre; létezik intenzív tisztítást biztosító fej, kíméletes vagy épp fogszabályzás alatt álló fogazat tisztítására alkalmas fogkefefej is…

A szónikus fogkefék első ránézésre egy hagyományos fogkefékhez hasonlíthatók. Ezek esetében a fej oldalirányú mozgást végez, percenként akár 50 ezernél is többet! A nagysebességű szónikus mozgásnak köszönhetően a tisztítás hatékony, azonban érdemes tudni, hogy ennél a típusnál a megfelelő fogmosási technika kissé nagyobb odafigyelést igényel.

A különböző fogkefék különböző tulajdonságokkal rendelkezhetnek, így ezeket is érdemes számba vennünk, ha új készüléket szeretnénk vásárolni. Az egyik hasznos funkció a kétperces stopper, amely félpercenként rezgőmozgással tudatja velünk, ha másik körnegyedre kell áttérnünk. Hasonlóképpen hasznos a nyomásérzékelő szenzor is, amely leállítja a kefe mozgását abban az esetben, ha a fejet túl erősen nyomjuk a fogakra. Ennek köszönhetően elkerülhetjük a kisebb-nagyobb hámsérüléseket az ínyen.

Érdemes olyan triviálisnak tűnő tulajdonságokra is figyelni, mint a markolat bordázata. Vegyük figyelembe, hogy a felhabosított fogkrém és a víz megfelelő bordázat nélkül kényelmetlenné tenné a nyél tartását. Az akkumulátor üzemideje is jelentőséggel bírhat, ugyanakkor érdemes tudni, hogy a töltöttség szintjének csökkenése a fej mozgásának intenzitásával jár együtt, így ha maximális tisztítóhatást szeretnénk elérni, érdemes gyakran tölteni az akkut.

A felsőkategóriás elektromos fogkefék többféle mosási programmal rendelkezhetnek; érzékeny fogak mosásához, fogfehérítéshez vagy épp ínymasszírozáshoz is megtalálhatjuk az ideális megoldást. Sőt, egyes készülékek mobilapplikációkkal is összeköthetők, így képesek teljes képet adni a fogmosás hatékonyságáról.

Mindenképpen érdemes kikérni a fogorvosunk véleményét a különböző típusokkal és fejekkel kapcsolatban. Noha a kereskedelmi forgalomban bármelyik típust megvásárolhatjuk, a kiválasztásnál mindenképpen érdemes a szakvéleményt is figyelembe venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában