Diétázóknak is jó szívvel ajánljuk

2021.03.06. 07:00

A finom, egyszerű és olcsó kölest érdemes beépíteni az étrendünkbe

Akkor is, ha nem fogyasztunk húst, vagy éppen böjtölünk, de remek alternatíva a gluténérzékenyek számára is.

VN

A köles változatosan építhető be az étrendbe

Fotó: Shuttestock

A köles a perjék családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle. Az egyik legősibb termesztett gabonaféle. Kínából származtatják és kb. tízezer éves múltra tekint vissza. Olcsó, magas a tápértéke és remek élettani hatásai vannak. A köles a gyomor egyik legjobb gyógyszere. Amellett, hogy könnyen emészthető, a magas rosttartalmának köszönhetően megtisztítja a bélrendszert. Tehát böjtöléskor és tisztítókúrák idején nélkülözhetetlen, de érdemes beépíteni a mindennapi étrendbe is.

Nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatása van. Alacsony a kalóriatartalma, mégis gyorsan és hosszú időre eltelít, ráadásul a vércukorszintet sem emeli meg, így cukorbetegek is fogyaszthatják.

A köles változatosan építhető be az étrendbe
Fotó: Shuttestock

Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz többek között foszfort, mangánt és vasat is. Magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma elősegíti a máj regenerációját. Az ásványi anyagok közül káliumból tartalmaz a legtöbbet, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza. Ezek mellett B-vitaminban is gazdag.

Nem csak feltölt energiával és élénkít, de a bőrt is megszépíti, rugalmasabbá teszi, és a körmöket is erősebbé varázsolja. Esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, ami a boldogság érzetünkhöz járul hozzá. Kiváló fehérjeforrás, ami a vegetáriánus étrendet tartók számára fontossá teszi.

Nagyon változatosan építhető be az étrendbe. Fogyaszthatjuk reggelire, kásának elkészítve különféle magvakkal és gyümölcsökkel, hosszú időre feltölt energiával. De tehetjük levesbe, köretként helyettesíthetjük vele a rizst vagy süthetjük a kedvenc süteményünket is kölesliszttel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában