teljesen vízálló

2021.03.13. 07:00

Méltán népszerű a vinilpadló

Vízálló, hőszigetelő és magas kopásállóságú – napjainkban méltán népszerű a vinilpadló. Látványban hasonlít a parkettára, de nagy előnye azzal szemben, hogy nedves, párás helyiségekbe is lerakható. A dekoratív megjelenés melletti előnyük a tartósság, a kiváló karc- és kopás­állóság.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

A nagyszüleink korából ismert linóleum új generációs változata a vinil- vagy más néven LVT-padló, amely kemény PVC-ből készül. A legtöbb fajtája kő- vagy fahatású, de találhatunk akár marokkói mintás csempét idéző darabot is. Modern anyag, de jól illik a klasszikus és a minimálenteriőrbe egyaránt. Az utóbbi években egyre elterjedtebb, köszönhetően többek között egyszerű lerakási módjának. Kétféle módon árulják: a tekercses méretre szabható, a modulos a laminált padlóhoz hasonlóan panelekből áll, és lehet klikkes, öntapadós vagy ragasztós. Különösebb szaktudás nélkül bárki lerakhatja, ráadásul szinte bármilyen aljzatra tehető, padlófűtés mellett is használható. Sokan kedvelik azért is, mert a járólappal ellentétben burkolást követően akár azonnal járhatók, terhelhetők.

Legnagyobb előnye, hogy ugyan melegburkolat, mégis teljesen vízálló: konyhába, fürdőszobába, előtérbe, illetve nagy forgalmú iroda- vagy üzlethelyiségbe is bátran választható. Segítségével úgy varázsolhatunk kőmintát a nappaliba, hogy mégsem fázik a kanapén ülve a lábunk, és úgy lehet parkettamintázatú a fürdőszoba alja, hogy nem kell aggódnunk, feláztatjuk-e a burkolatot.

A vinilpadlót sokan választják megfizethető ára, tartóssága és kopásállósága miatt is. Különösen ajánlott olyan otthonokba, ahol gyerekek vagy kutyák laknak, hiszen a legkeményebb kiképzést is jól bírja. Könnyen tisztán tartható – porszívózható és felmosható –, ráadásul bármelyik helyiségben meleg hangulatot, komfortos érzetet kelt.

A hidegburkolatokhoz képest jobb járáskomfortot biztosít, védi az ízületeket, nem recseg, és csillapítja a lépések okozta kopogó hangot. Kevés hátrányának egyike, hogy illékony szerves anyagokat tartalmaz, és ha megsérül, nehezen javítható. A karcolások megelőzése érdekében célszerű a bútorok, háztartási gépek lábaira filcszövetet vagy védőkupakot tenni.

Kiemelt képünkön: Különösebb szaktudás nélkül bárki lerakhatja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában