Modern és klasszikus

2021.05.02. 07:00

A márvány soha nem megy ki a divatból

A modern és a klasszikus enteriőrökben egyaránt lenyűgöző látványt nyújt a márvány. Évszázadok óta használják ezt a strapabíró anyagot, de úgy tűnik: soha nem megy ki a divatból. Számos színben és mintában kapható. Egyedüli hátránya az ára.

Cseh-Egyed Bernadett

A jó konyhapult egyszerre látványos és praktikus

Forrás: Shutterstock

Fotó: © Cseh Gábor

A márvány ellenálló, mégis könnyen faragható, formálható, sokrétűen felhasználható anyag. A nappaliban a padlón és egy kisebb falrészen éppúgy helyet kaphat a márványminta, mint például a dohányzóasztal vagy a kandalló borításában. Praktikus ez az anyag a konyhába is, a kemény felület nemcsak tartós, de könnyen tisztán is tartható. A mintájának köszönhetően pedig kevésbé látszódnak meg rajta a foltok, a szennyeződések. Általában a konyhapult vagy a hátfal készül márványból. A fürdőszobában kifinomult és elegáns hatást kelt a márványmosdó vagy -kád.

Készülhet belőle bárpult, ablakpárkány, lépcső és akár homlokzati burkolat is. A természetes felületek általában savra, lúgra érzékenyek, bemattul tőlük az anyag. A márványt sem ajánlatos erős fertőtlenítőszerekkel takarítani, továbbá az ecet és a dörzsi szivacs használatát is kerülni kell. A mindennapi tisztításhoz használjunk pH-semleges anyagokat, speciálisan természetes kövekhez kifejlesztett ápolószereket. Ha bor vagy gyümölcslé folyik a márványra, azonnal töröljük, itassuk fel, megelőzve ezzel a mélyebb rétegekbe szívódásukat. Mikroszálas törlőkendővel azonban érdemes rendszeresen portalanítani. A márvány egyszerű, mégis luxushatást kölcsönöz bármelyik helyiségnek, az ára azonban borsos. Négyzetméterenként akár százezer forintot is elkérhetnek érte, de a határ a csillagos ég. Olcsóbb, és szintén mutatós megoldás, ha jó minőségű, márvány hatású csempét választunk helyette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában