Tippek

2021.05.24. 07:00

Mit ne tegyünk soha a mosogatógépbe?

Nagyobb hasznunkra válhat a mosogatógép, mint azt először gondolnánk. A koszos edényeken kívül ugyanis számos más dolgot is belepakolhatunk. Néhány szabályt azonban érdemes betartani.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

A magas hőmérsékletű víz repedéseket és duzzadást okozhat a fán, ami nemcsak hogy nem szép, de egyúttal a baktériumok melegágya is. Ezért a fakanalakat, vágódeszkákat nem érdemes a mosogatógépben takarítani. A kényes porcelánokat is szerencsésebb, ha folyó víz alatt mossuk el, mert a gépben használt szerek kioldhatják belőlük a nemesfémeket.

Nem mindennek tesz jót a nagyon meleg

Ugyancsak árthat a magas hőhatás a kristálypoharaknak és a vékony falú műanyag dobozoknak. A kések élettartalma szintén erősen csökken, ha rendszeresen bepakoljuk őket a mosogatógépbe. Az öntöttvas és a teflonos edényeket pedig azért célszerű kézzel mosogatni, mert a gépben egy idő után elveszíthetik védőrétegüket.

Sok egyéb, a háztartásban használható eszköz, otthon megtalálható tárgy azonban visszanyeri eredeti fényét, ha bepakoljuk a mosogatógépbe. A mikró tányérjáról, az üvegvázáról, szappantartóról, de még a sminkecset- és ceruzatartóról is eltávolítja a szennyeződéseket a mosogatógép-tabletta. A hűtő rácsait, dobozait is bátran tegyük be a mosogatógépbe, nemcsak az ételmaradékoktól tisztítja meg őket, de a színük is szebb lesz, és még fertőtlenít is. Egyes gyermekjátékok is jól eltakaríthatók a gépben, és nem érdemes az üveg lámpabúrák letisztításával sem vesződni – a gépből kivéve biztosan zsír- és pormentesek lesznek. Figyeljünk arra, hogy ezeket külön programon indítsuk el, ne tegyük be őket az étkezéshez használt eszközök mellé.

Óvatosan a poharakkal

A betöltés módja is befolyásolja a mosogatás hatékonyságát. Lehetőleg a nagyobb darabok kerüljenek hátra, és mindent fektessünk el, hogy a víz könnyedén áramoljon. Fontos az is, hogy ne töltsük túl a gépet. Ha egymásra érnek az edények, nem mindenhol éri őket víz, és piszkosak maradnak. Fontos az is, hogy a poharak ne érjenek egymáshoz, mert a víz nyomása egymáshoz préselheti őket, és a szélük megsérülhet, vagy akár el is törhetnek. Az edényekről a felesleges ételmaradékot, az egyéb tárgyakról pedig minden olyan apró részletet, például címkét, távolítsunk el, ami eldugíthatja a csöveket. Előöblítésre akkor van szükség, ha hosszú idő múlva indítjuk csak el a gépet.

Kiemelt képünkön: A gyerekjátékokat bátran tegyük be a mosogatógépbe, a magas hőfok fertőtleníti is őket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában