VN-konyha

2021.05.24. 07:00

Spenót, a vitaminbomba, amely elhozza konyhánkba a tavaszt – Szuper tippek, receptek

A spenót a régóta vágyott, friss zöldségfélék egyike, amit akár a kertünkben szüretelünk, akár a piacon vásárolunk, tavaszi ízeket, sokféle vitamint és nyomelemet varázsolhatunk vele a család asztalára.

Tersztyánszky Krisztina

A spenótos-joghurtos, töltött krumplilángos könnyen a család kedvencévé válhat

Fotó: mindmegette.hu

Ki ne emlékezne Popeyre, a tengerészre, aki a spenótkonzervet felhörpintve hatalmas erőre tett szert? A perzsiai gyökerekkel rendelkező, Magyarországon a 17. század óta ismert főzeléknövény bizony, ha nem is varázsszer, számos jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre.

Tele van vassal, A-, C- és K-vitaminnal, sok benne a magnézium. A benne lévő oxálsav pedig segít a szervezet számára megkötni a vasat és a kalciumot. A növény ezenkívül tartalmaz mangánt, folsavat, káliumot, B6- és E-vitamint, valamint szelént és foszfort. Fontos élelmirost-forrásként is tekinthetünk rá, kiváló tisztító és méregtelenítő hatással bír és segíti az emésztést.

Ha úgy vásároljuk a parajt, figyeljünk oda, hogy csak hibátlan, friss leveleket vegyünk meg, majd azokat alaposan mossuk, forgassuk át. A levelekkel a szárat leszedve már dolgozhatunk is. Sokáig ne áztassuk, mert az értékes anyagok kiázhatnak belőle. Nagyon jól illik minden tejalapú élelmiszerhez, a fűszerek közül a kardamom, a fekete bors, a koriander, a szerecsendió, a fokhagyma, a szezámmag, a bazsalikom és a fenyőmag is jól harmonizál vele.

Spenótos-joghurtos, töltött krumplilángos

Hozzávalók a lángoshoz: 30 deka sárga krumpli, só, 2 deka friss élesztő, egy csipet cukor, egy deci langyos tej, 20 deka liszt, egy tojás. A töltelékhez: 10 deka spenót, bors, egy evőkanál vaj, 10 deka juhtúró, 5 deka tehéntúró. A sütéshez: olaj. A tálaláshoz tejföl, fokhagyma.

A spenótos-joghurtos, töltött krumplilángos könnyen a család kedvencévé válhat
Fotók: mindmegette.hu

A burgonyát sós vízben megfőzzük, majd forrón meghámozzuk, villával összetörjük. Az élesztőt a cukor és tej segítségével felfuttatjuk, majd a lángos minden összetevőjét összegyúrjuk és egy órát kelesztjük.

A töltelékhez a spenótot egy kevés fekete borssal a vajon megfuttatjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk és a túrókkal összekeverjük.

Öt részre osztjuk a tésztát és a tölteléket is, majd lisztezett kéz között kinyújtjuk a tésztát és belehajtogatjuk a tölteléket. Végül aranybarnára sütjük 180 fokos olajban (oldalanként két perc) és frissen fogyasztjuk. Tejföllel és fokhagymával megkenve tálaljuk.

Almás-diós bébispenót- saláta

Hozzávalók: 20 deka bébi- spenót, 2 alma, egy marék dió, egy marék szárított áfonya, 10 deka fetasajt, egy bögre almalé, 4 teáskanál almaecet, 2 teáskanál méz, 2 teáskanál olívaolaj, só, bors

Az almákat megmossuk és felkockázzuk, majd a megmosott bébispenótlevelekre dobjuk őket. Hozzáadjuk a diót, a szárított áfonyát, és a tetejére morzsoljuk a fetasajtot.

Diétázóknak ajánljuk az almás-diós bébispenót-salátát

Az öntethez összekeverjük az almalét, az almaecetet, a mézet és az olajat, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Közvetlenül a tálalás előtt meglocsoljuk vele a salátát.

Spenótos tócsni

Hozzávalók: 20 deka friss spenót, 40 deka sárgarépa, 40 deka burgonya, 2 tojás, 5 deka napraforgómag, egy evőkanál étkezési keményítő vagy kukoricakeményítő, két evőkanál kukoricadara, só, bors, frissen reszelt szerecsendió, a sütéshez olaj. A mártáshoz egy cukkini, egy gerezd fokhagyma, 25 deka túró.

A leszárazott spenótot finomra aprítjuk. A meghámozott sárgarépát és burgonyát durvára reszeljük, majd alaposan kinyomkodjuk és elvegyítjük a spenóttal, a tojásokkal, a napraforgómaggal, a keményítővel és a darával. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük.

Serpenyőben kevés olajat hevítünk. A zöldséges masszá­ból evőkanálnyi halmokat rakunk bele, kicsit lelapítjuk. A tócsnikat közepes tűzön aranybarnára sütjük, oldalanként három perc alatt. A megmosott cukkinit lereszeljük és kinyomkodjuk. A fokhagymát présen átnyomjuk. A túrót sóval, borssal és a fokhagymával ízesítjük, majd összeforgatjuk a reszelt cukkinival. A tócsnikat a túrós mártogatóssal fogyasztjuk.

Energiabomba smoothie

Hozzávalók: 2 avokádó, egy mangó, 2 marék bébispenót, egy kis darab gyömbér, egy citrom kifacsart leve, 2 evőkanál méz, 3 deci mandulatej.

Az avokádót kimagozzuk, majd kikanalazzuk a belsejét. A mangót meghámozzuk, eltávolítjuk a gyümölcshúst, felkockázzuk. A gyömbért is meghámozzuk, a spenótot megmossuk.

Az alapanyagokat egy erősebb turmixgépbe öntjük és 30 másodperc alatt krémes álla­gúra mixeljük. Hidegen fogyasztjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában