2021.07.31. 07:00
Sárga gyümölccsel szemünk védelméért
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének tanulmányából kiderül, hogy a gyümölcsök és zöldségek színei gyakran összefüggnek a bennük található tápanyagokkal, illetve növényi vegyületekkel (fitokemikáliákkal).
Fotó: pixabay
Ahogy azt a szervezet írja, a narancssárga vagy sárga színű termények karotintartalmuk miatt segítenek megőrizni a szem egészségét. Ilyen zöldségek és gyümölcsök, például a sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack, a mangó, a sárga- dinnye, a nektarin és az őszibarack is.
A zöld ételek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Ilyen fitokemikáliák találhatók egyebek közt a spárgában, a zöldbabban, a brokkoliban, a káposztában, a salátában, a zöldborsóban, a spenótban és a kiviben.
Antioxidáns tulajdonságra utal a lila és kék szín. Az anti- oxidánsok csökkentik a rák, az agyvérzés és a szívbetegségek kockázatát, ezért szereplejen étrendedben például cékla, vörös káposzta, padlizsán, szeder, áfonya, kék szőlő, szilva.
A barna és fehér színű ételek vírusellenes és antibakteriális tulajdonságú fitokemikáliákat tartalmaznak. Ilyenek például a karfiol, a metélőhagyma, a fokhagyma, a gyömbér, a póréhagyma, a hagyma, a banán vagy a fehér barack.
A piros színű zöldségek gyümölcsök rendszeres fogyasztása – pirospaprika, paradicsom, cseresznye, vörös szőlő, vörös és rózsaszín grapefruit, málna, eper, görögdinnye – csökkentheti a rák kockázatát és javíthatja a szív egészségét – fűzi hozzá a tanulmányhoz a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
Kiemelt képünkön: Karotintartalma segít