Tanulmány

2021.07.31. 07:00

Sárga gyümölccsel szemünk védelméért

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének tanulmányából kiderül, hogy a gyümölcsök és zöldségek színei gyakran összefüggnek a bennük található tápanyagokkal, illetve növényi vegyületekkel (fitokemikáliákkal).

Vas Népe

Fotó: pixabay

Ahogy azt a szervezet írja, a narancssárga vagy sárga színű termények karotintartalmuk miatt segítenek megőrizni a szem egészségét. Ilyen zöldségek és gyümölcsök, például a sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack, a mangó, a sárga- dinnye, a nektarin és az őszibarack is.

A zöld ételek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Ilyen fitokemikáliák találhatók egyebek közt a spárgában, a zöldbabban, a brokkoliban, a káposztában, a salátában, a zöldborsóban, a spenótban és a kiviben.

Antioxidáns tulajdonságra utal a lila és kék szín. Az anti- oxidánsok csökkentik a rák, az agyvérzés és a szívbetegségek kockázatát, ezért szereplejen étrendedben például cékla, vörös káposzta, padlizsán, szeder, áfonya, kék szőlő, szilva.

A barna és fehér színű ételek vírusellenes és antibakteriális tulajdonságú fitokemikáliákat tartalmaznak. Ilyenek például a karfiol, a metélőhagyma, a fokhagyma, a gyömbér, a póréhagyma, a hagyma, a banán vagy a fehér barack.

A piros színű zöldségek gyümölcsök rendszeres fogyasztása – pirospaprika, para­dicsom, cseresznye, vörös szőlő, vörös és rózsaszín grapefruit, málna, eper, görögdinnye – csökkentheti a rák kockázatát és javíthatja a szív egészségét – fűzi hozzá a tanulmányhoz a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Kiemelt képünkön: Karotintartalma segít

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!