Berendezés

2021.08.29. 07:00

Így lesz praktikus és hangulatos az otthonunk

Ideális esetben az otthonunk berendezése úgy alkot harmóniát, hogy közben tükrözi a benne élők személyiségét, egyéniségét, érdeklődését. Attól, hogy megvesszük a legdivatosabb bútorokat és az év színére festjük a falakat, a lakásunk még nem lesz feltétlenül praktikus és hangulatos.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

A lakberendezés csak látszólag egyszerű feladat. Ha bizonytalanok vagyunk a dolgunkban, érdemes szakember tanácsát kérni. Sokat tehetünk azonban otthonunk szépségéért és kényelméért már azzal is, ha betartunk néhány alapszabályt. Ezek közül az első és legfontosabb, hogy a berendezés a tervezéssel kezdődik. Célszerű végiggondolni, milyen enteriőrben éreznek jól magunkat, melyek azok a színek, anyagok, minták, amelyek hatással vannak ránk: megnyugtatnak vagy éppen inspirálnak. Ezeket szem előtt tartva határozzuk meg otthonunk leendő stílusát. Legyen nálunk mindig mérőszalag is: mielőtt megvásárolnánk a katalógusban kiválasztott kanapét, győződjünk meg róla, hogy befér-e az ajtón és nem foglalja el az egész szobát. Ajánlatos kijelölni a helyiségben egy központi fókuszt is – legyen az például a kandalló, vagy az ablak, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tájra – és e köré rendezni minden mást a megfelelő hatás érdekében. Gyakran előfordul, hogy egyszerre több árnyalatba, mintába, anyagba is beleszeretünk, és egyikről sem akarunk lemondani. Némi érzékkel ebből még egy stílusos eklektikus otthon is születhet, de a legtöbb esetben káoszhoz vezet és a zsúfoltság érzetét kelti. Célszerű egy helyiségbe egy alapszínt és két kiegészítő árnyalatot választani, és lehetőleg ezek vonuljanak végig az egész lakáson. Egy-egy jól célzott, kiugró színnel, ponttal, mintával akár erősíthetjük is a harmóniát, ahogy bizonyos stílusok is jól megférnek egymás mellett. Mindez azonban előre gondolkodást, tervezést igényel.

A rendezetlenség látszatát keltheti a sok könyv is. Természetesen jó, ha vannak, sőt egy-egy kötet polcunk dísze is lehet, de állítsunk fel valami tematikát, ami alapján összerendezzük őket. A nagyobb gyűjtemények egy részét ajánlatos ajtók mögé rejteni.

Hasonlóan meghatározza az adott helyiség hangulatát a szőnyeg is. A megfelelő darab megtalálása során ne csak annak színét és anyagát tartsuk szem előtt, hanem a méretét is. A túl kicsi darab ugyanis megtöri a látványt, feldarabolja a teret, miközben az volna a feladata, hogy összekösse a bútorokat. így például a nappaliba akkorát válasszunk, amire ráfér a dohányzóasztal és legalább a kanapé eleje, első két lába.

Hangulatosak az alacsonyan lógó búrák, de nem mindegy, hogy hova tesszük őket: jól illenek az étkezőasztal fölé, de kevésbé a forgalmas helyekre, ahol beleütközik például a szekrényajtó. Lehetőleg minél több fényforrást helyezzünk el egy térben, majd a fényfüzérekkel, LED-szalagokkal tovább fokozhatjuk a hatást. Egy-egy állólámpa dekorációként is szolgálhat, ahogy a gyerekszobában helyet kapó figurát öltő búra is.

Szűk térérzetet kelt, ha minden bútort a fal mellé helyezünk. A kanapét, fotelt, vagy éppen egy nyitott polcrendszert helyezzünk bátran a térbe – utóbbi akár térelválasztóként is funkcionálhat. Érdemes ügyelni arra is, hogy az ajtókat és a közlekedési folyosót szabadon hagyjuk, nehogy akadálypályává változzon a lakás.

Kiemelt képünkön: Egy helyiségben egy főszínt és egy-két hozzá passzoló árnyalatot használjunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában