szép otthon

2021.09.19. 07:00

Északi, déli, keleti, vagy nyugati? Mutatjuk, milyen tájolású ingatlant válasszunk

A tájolás az ingatlan helyiségeinek és nyílászáróinak az elhelyezkedését jelenti. Az ingatlanvásárlás vagy építkezés előtt állóknak érdemes ezt a szempontot is figyelembe venniük, ideális esetben ugyanis otthonunk fekvése az életritmusunknak megfelelő.

VN

Fotó: Shutterstock

A laikusok számára könnyen megjegyezhető a következő aranyszabály: a keleti fekvésű helyiségekbe délig, a nyugati fekvésűekbe pedig déltől napnyugtáig süt be a nap. A keleti tájolású hálószoba tehát csak a korán kelőknek javasolt, a konyhának és az étkezőnek azonban ez a legideálisabb elhelyezkedés. Gyakran tervezik a kiszolgálóhelyiségeket, a vendégszobát is az északi vagy a keleti oldalra, ahol a direkt napfény nem játszik fontos szerepet.

Többen az északi fekvésű ingatlant, helyiséget sötétnek, komornak találják, ugyanakkor előnye, hogy kevésbé, vagy legalábbis lassabban melegszik fel. A nappali szempontjából a legjobb, ha nyugatra vagy délre néz, mert nagy valószínűséggel délután, este töltjük itt a több időt, és így sokáig világos marad. Mivel azonban hosszú időn át éri a nap ezeket a helyiségeket, nyáron az árnyékolásról, hűtésről gondoskodni kell. Ingatlanválasztásnál érdemes figyelembe venni azt is, hogy a szomszédos épületek hatással lehetnek otthonunkra.

Figyeljük meg, hogy a szemben lévő épület, az utca melletti fák lombkoronája ad-e árnyékot, vagy éppen fordítva: vesz-e el az egyébként sem sok természetes fényből. Jó tudni azt is, hogy a világos színű házfalak továbbítják a fényt a szemben álló lakásokba. Az ingatlan fekvése fontos azért is, mert befolyásolja mindennapi közérzetünket, hosszú távon akár az egészségünket is, ráadásul a fűtési költségeinkre is hatással lehet – ezek egyike sem elhanyagolható szempont.

Kiemelt képen: Az ingatlan fekvése hatással lehet a mindennapi közérzetünkre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!