"Egyenlakások"

2021.09.05. 07:00

Újragondolt panel egyedi megoldásokkal

Az erkélyből ebédlő, a konyhából félszoba válhat, míg a nappaliból akár amerikai konyhás közösségi teret is varázsolhatunk. Már nem kell, hogy minden panel egyforma legyen!

Vas Népe

Talán még sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor gombamódra nőttek ki a semmiből a panelépületek. Akik annak idején első beköltözők voltak, szinte biztos, hogy élénken emlékeznek azokra a beépített bútorokra, amelyek sok lakásban megtévesztően hasonlóak, szinte egyformák voltak. Az előszobai beépített szekrények, a konyhabútorok és a burkolatok mind hasonló elvek mentén készültek – akárcsak a lakások.

Mivel a lakások jelentős része előre legyártott elemekből készült, nem csoda, hogy teljesen egyforma elosztású otthonokkal találkozhatunk egy másik lépcsőházban vagy akár egy több száz kilométerre lévő településen is.

Ma már a legtöbben olyan lakás kialakításán dolgoznak, amely egyedi, teljes egészében a tulajdonos ízlését tükrözi. Mindezt akkor is megvalósíthatjuk, ha egy panellakással van dolgunk, hiszen bármennyire is hihetetlennek tűnhet, egy „előregyártott” lakást is a saját ízlésünkre szabhatunk.

Manapság egyre gyakoribb megoldás egy-egy helyiség áthelyezése, ami a lakás teljes kialakítására hatással van.

A konyhát az aktuális trend vagy éppen a kényelem miatt sok esetben a nappaliba költöztetik a tulajdonosok, így akár a hall helyén, akár a legnagyobb szoba egyik felében kialakítható a sütésre-főzésre alkalmas rész. Ezáltal a család apraja-nagyja együtt lehet akkor is, amikor az ebédre szánt finomságok készülnek, ráadásul a konyha eredeti helyén egy kisebb hálószoba is kialakítható, ezáltal a lakásban található szobák száma is növelhető.

Van, aki kisebb lépésekben gondolkozik, és úgy dönt, hogy „csak” az ebédlőt költözteti át a nappaliként funkcionáló helyiségbe. Ez leginkább akkor szerencsés megoldás, ha a nappalinak és a konyhának van legalább egy közös fala, ugyanis ekkor a fal kibontásával máris megnyílik a lehetőség arra, hogy a közösségi térben együtt ebédelhessen a család, miközben a főzés fizikai része továbbra is a konyhában maradhat.

Bármennyire furcsán hang­zik elsőre, az erkély is betöltheti az ebédlő szerepét. Persze nem arra gondolunk, hogy a téli zimankó idején kabátban kanalazzuk a forró levest!

Az átalakítás ezen része természetesen az erkély beépítésével, lakáshoz csatolásával kezdődik, így néhány négyzetméterrel máris megnövelhetjük a rendelkezésre álló területet. Az egykori erkélyen pedig kényelmesen elfér egy étkezőasztal és a hozzá tartozó székek. Ráadásul egy magasan fekvő lakás esetén az sem utolsó szempont, hogy a közös étkezések során az erkélyablak nyújtotta panorámáról sem kell lemondanunk.

A konyha mellett legtöbben a fürdőszoba átalakítására fektetnek nagyobb hangsúlyt, hiszen a panellakások többségében viszonylag kis méretű helyiségről beszélhetünk.

A helyspórolás érdekében sokan a konyhába költöztetik a mosógépet, így annak helyére egy piperéket elnyelő szekrényt tehetünk, vagy akár egy kényelmesebb, tágasabb fürdőkád is kitöltheti a rendelkezésünkre álló teret.

Kiemelt képünkön: A panellakások kis méretű fürdőszobáiban az optimális helykihasználás elengedhetetlen, ez kiemelt szempontnak számít

Ezek is érdekelhetik