A válaszkész táplálásról

2024.01.07. 11:00

E-learning tananyagokat ajánl az Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

A gyermekkorban gyakran előforduló betegségek hátterének megismerése magabiztossá teszi a szülőt, ezért a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben e-learning tananyagok készültek kifejezetten szülők számára. Öt kiemelten fontos, gyermekellátással kapcsolatos témát dolgoztak fel.

Tóth Katalin

Regisztráció után indítható a tanulás

Forrás: Shutterstock

A válaszkész táplálásról szóló tananyag segíti a szülő felkészítését a szoptatásra, a cumisüveges táplálásra és a hozzátáplálásra. Ismeretanyagot ad a gyermekkori étkezési magatartásról, a célja, hogy a családi étkezés minden résztvevő számára harmonikus és kellemes élmény legyen. A tananyag segítségével választ kaphatunk azokra a kérdésekre, hogyan előzzük meg bizonyos evészavarok kialakulását.

A válaszkész táplálás lényege a kölcsönös kommunikáció, a szülő teremt egy biztonságos, elfogadó légkört, ebben a légkörben, amikor a gyermek az éhség jeleit mutatja, a szülő szenzitíven válaszol ezekre a jelekre, az étkezés végén pedig a jóllakottság jeleire is. Ebben a szemléletben a felnőtt felelőssége, hogy életkornak megfelelő egészséges ételekkel kínálja a
kisgyermeket, a gyermeké pedig az, hogy mekkora mennyiséget eszik az adott ételből, írja dr. Sümegi Edina. Hozzáfűzi: a gyermek fejlődése során változnak mind az éhség és a jóllakottság jelei, ezek felismerése és az erre adott kiszámítható és támogató válasz nagyon fontos. Bátorítani lehet a gyermeket evés közben, de az étel erőltetése, a gyermek nyomás alá helyezése könnyen étkezési zavart idézhet elő. Fontos egy jól strukturált napi rutint kialakítani az étkezések, az alvás és a játéktevékenységek terén, ez a rutin biztonságélményt nyújt a gyermeknek és természetesen változik az életkorral, írja. A válaszkész táplálás nem tud megvalósulni, ha a gyermek vagy a szülő figyelme elterelődik, pl. egy okostelefon képernyője miatt. Az köztudott, hogy 2 éves korig egyáltalán nem javasolt a képernyőhasználat, de étkezések idején minden életkorban teljes mértékben kerülendő ez a figyelemelterelés – ez is szerepel a tájékoztatóban.

Összefoglalva elmondható, hogy a válaszkész táplálás támogatja a gyermekek kognitív (ismeretszerzési, tanulási), érzelmi és szociális fejlődését, elősegíti a család számára az élvezetes evéshelyzetek és étkezési idők kialakítását, hosszú távú hatása az ideális testsúly szabályozás, a túlsúly megelőzése.

A kórház e-learning tananyaga a http://heimpalkorhaz.hu/e-learning/oldalon érhető el, gyors regisztrációt követően azonnal el is indítható a tanulás, mely felhasználóbarát, interaktív felületen történik, bármikor megállítható, a rendszer megjegyzi, hol tartottunk, így később is folytatható, összesen kb. 20 perc alatt juthatunk a tananyag végére, ahol tesztkérdésekkel ellenőrizhetjük a megszerzett tudást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában