Megismerhető a szövés folyamata

2018.08.18. 16:00

Mostantól egy helyen megtalálhatók a Tapolca környéki kézművesek legszebb portékái

Zentai Anna a szőtteseivel szeretne gyönyörködtetni, megmutatni, hogy mi mindent tud az ember a két kezével létrehozni, olyasmit, ami a hagyományainkat képviseli. Mára megvalósult régi álma, létrehozta a belvárosi szövőműhelyt, ahol valami olyat mutathat meg, ami hagyományos, tradicionális

Napló

A szövőműhelyben mindenki bepillanthat a szövés fázisaiba, valamint a végterméket is láthatja, a puha gyapjúfonalat. A gyerekek is megismerkedhetnek a szövőszékkel, a rokkával, és szakértőtől kaphat tanácsot, aki kis szövőállványon szeretné elkezdeni a szövéssel való ismerkedést

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A műhelyben mostantól bárki betérő nyomon követheti a szövés folyamatát. Anna nagy örömmel mutatja be, miként készül egy szőnyeg, hiszen ma már sokan nincsenek tisztában ezzel, a legtöbben még szövőszéket, rokkát sem láttak. Emiatt egyre többen keresik fel a műhelyt célirányosan, helyiek és turisták egyaránt, akár a gyermekeikkel együtt, hogy a kicsik is lássanak szövőállványt, illetve megismerhessék a szövés folyamatát.

Anna gyönyörű, hagyományokat őrző szőttesei mellett több környékbeli kézműves termékeit is bemutatja a látványműhelyben, hogy ne a tömegtermékek forgalmát erősítse, hanem azt, ami egyedi.

Az alkotók nagy része helyi és környékbeli. Anna már tizenévesen a szövőiskolában, vállalkozói ismereteket tanulva elkészítette a műhely marketingtervét. Aztán néhány éve a barátaival nyitott egy galériát, ahol sikerrel összefogtak egy kézműves kört. A galéria időközben bezárt, de Anna most valami hasonlóba kezdett újra. Szőttesei, tarisznyái, szőnyegei, keresztszemes hímzései és maga által előállított gyapjúfonalai mellett tiszta ásványból kreált egyedi ékszereket, bőr ékszereket, kerámiákat, utóbbiak között csillagképeseket is készít. Tönkölypárnák, horgolt termékek, sálak, zoknik, ásványokkal, dróthajlítással készített egyedi ékszerek, festett fatermékek, gyöngy és üveg ékszerek, képeslapok, házi áldások, grafikák, dekopázstechnikával dí szített ajándéktárgyak sorakoznak a polcokon. Anna szerint a szövőműhelybe betérők egyre inkább keresik a kézműves termékeket, egyedi ajándékokat.

A szövőműhelyben mindenki bepillanthat a szövés fázisaiba, valamint a végterméket is láthatja, a puha gyapjúfonalat. A gyerekek is megismerkedhetnek a szövőszékkel, a rokkával, és szakértőtől kaphat tanácsot, aki kis szövőállványon szeretné elkezdeni a szövéssel való ismerkedést
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A székely motívumvilágából merít

Anna az iskolában székely festékes szövést tanult, ma is a magyar székely szőttesek motívumvilágából merít. A technika mellett a mintákat is elsajátította, azokból rakja össze egy-egy szőnyeg motívumait. Valójában amint megpillantja a fonalat, már tudja, hogy mi készül belőle. Hű az adott mintákhoz, de azokat szabadon variálja, rendezi el egy faliszőnyegen belül. Szőtteseiről gyertyás, lépcsős, vízfolyásos, késnyelves, fésűs minta köszön vissza. Sok helyen ott vannak a székely csillagok, rózsák.

– A szőttesek szimbólumrendszerekből épülnek fel. Jó lenne kutatni ezeket, mert ma keveset lehet tudni róluk.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Csak részben dolgozom a székely festékes eredeti színeivel, mert azok elég kötöttek, így kevésbé követem őket. Akadályozzák a kreativitást. Márpedig a szövésnek és bármilyen kétkezi dolognak a kreativitás a lényege – mondja Anna. Előfordul, hogy ő maga készíti el még a gyapjút is. Aki nem tudja, nem is gondolná, hogy milyen hosszadalmas, időigényes munka a fonás, Annának két rokkája van. A gyapjút először kimossa, gondosan kifésüli, megfesti, aztán felfonja. A kész fonalat felszövi, elvarrja, majd elkötözi a szálakat. Festeni természetes anyagokkal szeret.

Olyan növényekkel, amilyenek éppen beszerezhetők, idény szerint. Segítenek ebben a fázisban a gyógynövények, jól jön a fakéreg, ami a háztartásban is hasznos, például a húsvéti tojásfestéshez. Mindig kéznél van a vöröshagyma héja, a cékla, könnyen beszerezhető a lila káposzta, mindenütt nyílik a vérehulló fecskefű, és az egyszerű fű vagy csalán is alkalmas festésre. Például a dió sötétbarna színt ad. Ma már könnyen beszerezhetők a szövőeszközök, újra gyártják azokat is – magyarázza Anna. Azt mondja még, mindegyik szőttes mintha egy-egy gyermeke lenne. Nem is csoda, hogy minél többekkel szeretné megosztani ezt az érzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában