vasi cég is szabályt szegett

2017.11.29. 18:50

Rengeteg a feketemunkás

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásfelügyeleti főosztálya közzétette a munkaügyi hatóság 2017. első három negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól szóló jelentését. 

VN

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium tavalyi adataihoz képest a szabálytalan munkáltatók aránya csaknem változatlan, ugyanakkor 68-ról 71 százalékra nőtt a szabálytalansággal érintett munkavállalók aránya. A jogsértések közül még mindig meghatározó a feketefoglalkoztatás, tavalyhoz képest mintegy ezerrel nőtt a feketén foglalkoztatott munkavállalók száma, amely így majdnem eléri a 9600-at. Az építőiparban az ellenőrzött munkavállalók esetében kiugróan magas volt az idei év első kilenc hónapjában a feketefoglalkoztatás, a munkavállalóknak mintegy 40 százaléka így dolgozott. Magas volt a feketemunkások aránya a mezőgazdaságban és a vagyonvédelem területén is.

A határidőben történő bérfizetés elmaradása a kereskedelmi szektorban érintette a legtöbb munkavállalót. A szabadság kiadásával is voltak gondok. A minisztérium éppen egy Vas megyei példát említ. Ezek szerint: egy közlekedési központ ellen tett közérdekű bejelentés alapján munkaügyi ellenőrzés volt 2017 júliusában. Kiderült, hogy a munkáltató 343 embert érintően megszegte a szabadság kiadására vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, továbbá 38 főt érintően a rendkívüli munkaidőre vonatkozó előírásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!