Karrier

2017.12.06. 13:17

Változások decembertől a foglalkoztatásban?

A munkaerő-kölcsönzést, az apának járó pótszabadságot, a harmadik országból érkező munkavállalók foglalkoztatását érintő változások léptek életbe december 1-jén.

Vas Népe

Az apának, ha gyermeke születik, legkésőbb a születést követő második hónap végéig öt munkanap pótszabadság jár. Fotó: Shutterstock

November 16-án jelent meg a 187. számú Magyar Közlöny, az tartalmazza a foglalkoztatást érintő, december 1-jén életbe lépett változásokat. Ezen kívül munkavédelmi célú, a munkába visszahelyezést és az egyszerűsített foglalkoztatást érintő módosítások jöhetnek 2018-tól, amelyek több ponton módosítják majd a munka törvénykönyvét.

Az apának, ha gyermeke születik, legkésőbb a születést követő második hónap végéig öt munkanap pótszabadság jár. Fotó: Shutterstock

A munkaerő-kölcsönzés engedélyköteles gazdasági tevékenység, a nyilvántartásba vétel szabályai változtak. Az eddigi feltételrendszer egészül ki azzal, hogy a kérelmezőnek az állami adóhatóság által vezetett köztartozásmentes adózói adatbázisban szerepelni kell. Változik továbbá a kölcsönzési tevékenység vagyoni biztosítéka is. Az eddigi ötmillió forintos letéti összeg tízmillió forintra változik. A nyilvántartásnak a kölcsönbeadó, magán-munkaközvetítő adószámát is tartalmaznia szükséges. A megfelelést a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaságoknak három hónapon belül kell a kormányhivatal felé igazolniuk. Az igazolást elmulasztó munkaerő-kölcsönzőt a kormányhivatal törli a nyilvántartásból.

A Munka törvénykönyve 118. paragrafus 4. bekezdése alapján az apának, ha gyermeke születik, legkésőbb a születést követő második hónap végéig öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság jár, amelyet a kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. A pótszabadság idejére járó távolléti díjat és a munkáltatói közterhet a központi költségvetésből térítik a munkáltató részére.

Harmadik országbeli állampolgár számára a munkavállalási engedélyt jelenleg is könnyített feltételekkel lehet kiadni a többségi külföldi tulajdonban lévő gazdasági társaság számára, ha naptári negyedévenként, a megelőző naptári negyedév utolsó napján érvényes állomány létszáma öt százalékát meg nem haladó létszámú harmadik országbeli állampolgár munkavégzéséhez kérik. Ez az öt százalék december 1-jétől tíz százalékra változik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!