gazdaság

2018.01.13. 11:30

A legtöbbet az elektronikai terméket gyártó cégek várhattak a pénzükre

Nálunk a hatvan százalékot sem érte el tavaly a pontosan fizetők aránya, viszont átlagosan mindössze 11 napot csúsztak a vasi cégek. Nógrád megyében több mint egy hónapos az átlagos késedelem.

Vas Népe

Tavaly (26,29 nap) némileg szigorodtak Magyarországon a fizetési határidők 2016-hoz (27,44 nap) képest. Miközben a vállalkozások átlagos fizetési határideje szűkül, a csúszással fizető társaságok mégis kisebb késéssel teljesítették (15,51 nap) fizetési kötelezettségeiket, mint 2016 első három negyedévében (17,22 nap) – derül ki a Bisnode felméréséből.

Igaz, javulás csak 2016-hoz mérten látszik, mivel 2014-ben és 2015-ben is kevesebb késedelmes nappal számolhattak a cégek. Ráadásul a pénzükre ugyan 2017-ben kevesebbet kellett várniuk a cégeknek, viszont növekedett azoknak a számláknak az aránya, amelyeket késve fizettek ki. A legtöbbet a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásával foglalkozó cégek várhattak a pénzükre: átlagosan 42,5 napot. A leggyorsabban pedig a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban, halászatban utazók juthattak a járandóságukhoz, ezekben az ágazatokban átlagosan 23,29 nap alatt megérkezett a pénz. A megyéket vizsgálva kiderül, hogy a fizetési határidők 22 és 33 nap között ingadoztak. A legszigorúbb bánásmódban Baranya megye cégeit részesítik partnereik, míg a leghosszabb, 33 napos átlagos határidővel a Somogyban működők élhettek. Hasonlóan kedvező fizetési feltételekkel kellett kiegyenlíteniük tartozásaikat Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megye vállalatainak is.

A legnagyobb késéssel Nógrád megyében kell számolni, ahol az utólag fizető cégek utalásaira a lejáratot követően átlagosan még 33 napot kellett várni. A legpontosabban – átlagosan tíz nap késéssel – Zala és Komárom-Esztergom megye vállalkozásai tettek eleget fizetési kötelezettségeiknek, őket pedig 11 napos átlaggal Vas megye követi.

Ha azonban azt is megnézzük, hogy hol fizettek időben, már nincs miért örülnünk. A legrosszabb arányban teljesítő megyék közül a negyedik ugyanis éppen Vas megye. Nálunk az időben elutalt kifizetések aránya még a 60 százalékot sem éri el, míg például a sokkal hátrányosabb helyzetben lévő Heves megyében a 73 százalékot is meghaladja ugyanez a mutató.

Bár továbbra is elmondható, hogy három szállítói számlából kettő ellenértékét határidőben rendezik, a teljesítési mutató kissé romlott a 2016-os értékekhez képest. A nagyobb, az iparágra jelentős befolyással lévő cégek megtehetik, hogy hosszú fizetési határidőkkel számláznak. Ha egy ilyen, arányaiban sok számlát kibocsátó vállalat kicsit szigorít az egyébként túl hosszú fizetési határidején, máris hatással lehet az országos átlagra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!