Vállalkozások veszélyben?

2018.02.02. 08:00

Elsőként a munkavállalóknak kell a céges adatok biztonságát garantálniuk

Nagy kihívást jelentenek a gondatlan munkavállalók a kiberbiztonság kapcsán, különösen a kisebb vállalkozások számára.

Vas Népe

A megfelelő védelem érdekében válasszunk erős jelszót és telepítsük a szükséges frissítéseket Fotó: Shutterstock

Elkerülhetetlen és mindennapi kérdéssé vált a vállalkozások számára a számítógépes biztonság. A Kaspersky Lab és a B2B International kutatóintézet által közösen végzett kutatások eredményeiből az derül ki, hogy az informatikai biztonsági tudatosság hiánya okozza az egyik legnagyobb problémát a cégeknek. Mintegy 8 ezer teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló vett részt a legutóbbi felmérésben. Huszonnégy százalékuk vélte úgy, hogy a munkahelyükön nincsen pontosan meghatározott számítógépes biztonsági előírás. A szabályok ismeretének hiánya ellenére azonban a dolgozóknak majdnem a fele (49 százaléka) mégis úgy gondolkodik: közös felelősség az IT-eszközök kiberfenyegetésektől való védelme. A kutatást végző cég által készített tanulmány szerint a munkavállalók pont ennek az ellenkezőjét csinálják: a kollégák figyelmetlensége is hozzájárult a tavalyi kiberbiztonsági incidensek majdnem feléhez.

A megfelelő védelem érdekében válasszunk erős jelszót és telepítsük a szükséges frissítéseket Fotó: Shutterstock

Különösen veszélyeztetettek a kisebb vállalkozások, ahol nincsen külön IT-részleg. A védelmet olyan alapvető követelmények elhanyagolása jelzi, mint az erős jelszó választása vagy a szükséges frissítések telepítése. Célzott támadások esetén azok a munkavállalók és osztályok a legvédtelenebbek, akiknek hozzáférésük van a kritikus adatokhoz, például a felső vezetés, a HR- és a pénzügyi osztály.

A problémák elkerülése érdekében a kkv-knak célszerű rendszeres informatikai biztonsági képzést tartaniuk a dolgozóik számára és olyan biztonsági megoldásokat használniuk, amelyek könnyen kezelhetőek és eredményesek. Ezek kombinációjával védettek lehetnek a vállalkozás szenzitív adatai – javasolja közleményében a cég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!