vasi gazdálkodók agrárfóruma

2018.02.13. 20:32

Sikerpályára állt az agrárium – Az elmúlt hét és fél éves ciklust elemezték a fórumon

A közös agrárpolitikában pozitív a pozíciónk. A vasi gazdák gyorsan és hatékonyan reagálnak a lehetőségekre.

Tóth Kata

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő a fórumon Fotó: Nagy Jácint

Visszatekintés a magyar mezőgazdaság elmúlt hét-nyolc éves időszakának teljesítményére – ez volt az apropója annak a keddi, az ŐrvidékHázban tartott agrárfórumnak, amelyre vasi gazdálkodókat hívtak meg.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő a fórumon Fotó: Nagy Jácint

- A magyar agrárgazdaság az elmúlt ciklusban elképesztően szép pályát futott be, az eredményekre közösen lehetünk büszkék – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a találkozón. Állítását példákkal igazolta: az elmúlt hét év mindegyikében az unió három legdinamikusabban fejlődő agrárgazdaságának egyike volt a magyar; mintegy 50 ezerrel több embernek nyújt naponta megélhetést az ágazat, és 2010 óta több mint egyharmadával bővült az agrárexport értéke: a magyar gazdák termékei egyre keresettebbek a külföldi piacokon. Agrárdiplomáciai bravúrnak nevezte, hogy a kisebb költségvetésű közös agrárpolitikából több pénz jutott Magyarországra, mint az előző ciklusokban. A vasi gazdálkodókat úgy jellemezte: kifejezetten innovatívak. A fehérjenövények előállításában például jóval erősebb a megye pozíciója, mint azt a területe vagy a népessége indokolná.

Sikertörténetnek nevezte a magyar agrárium fejlődését dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is. Úgy fogalmazott: – Magyarország éléskamrája Közép-Európának, egészséges, génmódosítás-mentes élelmiszerrel tud ellátni mintegy 20 millió embert. A természetes módon előállított, tiszta élelmiszerek pedig versenyelőnyt biztosítanak a magyar gazdaságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!