erős régió

2018.05.28. 07:00

Tíz százalékkal nőtt a vasi átlagbér – Nem csak álom a havi kétszázezres fizetés

Tíz százalékkal nőttek az átlagbérek Vas megyében tavaly óta, ami kicsit elmarad a régiós és az országos átlagtól is.

Budai Dávid

Tovább nőttek a keresetek az év első három hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. Országos szinten 12, a nyugat-dunántúli régióban 11, míg Vas megyében 10 százalék fölötti volt az emelkedés a bérekben tavalyhoz képest. Összehasonlításképpen: négy éve 4, három éve 5,9, két éve 9, tavaly pedig 14 százalékkal nőttek a nettó keresetek Vas megyében az előző évhez képest. Miután a fogyasztói árak két százalékkal nőttek tavaly óta, a reálkereset nagyjából 10 százalékkal emelkedett országosan, nálunk pedig 8-cal.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással. Az adatokból jól látszik, hogy a Vas megyei bérnövekedés kicsit elmarad mind az országos, mind a régió másik két megyéjében tapasztalható értékétől, azonban még így is alig 10 ezer forint választja el a vasiakat attól, hogy átlagosan 200 ezer forintot vigyenek haza. Országosan egyébként ez már sikerült, mivel a nettó átlagbér most először 210 ezer forint fölé kúszott. Családi kedvezmény nélkül, de ha a kedvezményt is figyelembe vesszük, a nettó kereseti átlag 218 900 forintra becsülhető. Amint végigböngésszük az adatsorokat, jól látszik, hogy Győr-Moson-Sopron megyétől következetesen 20 ezer forinttal vagyunk lemaradva minden évben, és nagyjából mindig ugyanennyivel járunk Zala megye előtt.

Természetesen nem mindenhol nőttek egyformán a bérek. A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási szektorban volt a legtöbb (576 ezer 600 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén pedig a legkevesebb (205 ezer forint). Utóbbi valóban nagyon alacsony, hiszen még a nettó átlagbér szintjét sem érte el.

Vásárlási kedv

Az átlagbérek növekedését csak részben követte a vásárlási kedv, mivel a kiskereskedelmi üzletek forgalma az év első három hónapjában országosan 7,8, míg a nyugat-dunántúli régióban 6,1 százalékkal nőtt. Itt a becslések szerint 264 milliárd 407 millió forintot költöttek a vásárlók a boltokban három hónap alatt, és ebben nincsenek benne az autóeladások. Mindebből az következik, hogy a pluszjövedelem egy része máshová került, jó részéből nagy valószínűséggel nyaralás, hiteltörlesztés és megtakarítás lett. Utóbbira amúgy nagy szükség is volna, mivel a felmérések rendre azt mutatják, hogy a lakosság jó része nem rendelkezik nagyobb összegű megtakarítással, és egy váratlan kiadás jó eséllyel padlóra küldené a háztartást. A portfolio.hu gazdasági portál felmérése szerint tavaly száz új megtakarított forintból 44-et költöttek állampapírra, 22 bankszámlára került, 20 pedig maradt készpénzben. Az új megtakarítások mintegy tizedét helyezték csak az emberek befektetési alapba, nyugdíjpénztárba, életbiztosításba vagy éppen részvénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!