Biogazdaság

2018.06.18. 12:00

Emberek végzik el már a teljes munkát a vegyszerek helyett Nemesbődön

A biotermékek ára leginkább a rengeteg élőmunkaigény miatt magas. Meglátogattuk Vas megye egyik legnagyobb biogazdaságát.

Budai Dávid

A biotermékek ugyan egyre népszerűbbek Magyarországon, mégis kevesen vállalkoznak arra, hogy vegyszermentes gazdálkodásba fogjanak, a szigorú szabályok és a kevesebb termés sokakat elriaszt. Beszéltünk olyan vasi gazdálkodóval is, aki az adminisztrációs terhek miatt nem törekedik már arra, hogy megkapja a védjegyet arról, hogy bioterméket állít elő, ettől függetlenül ő ugyanúgy csinál mindent, mint korábban – mesélte.

Zsizsik Katalin szerint a magyar gasztronómiából gyakorlatilag hiányoznak a biotermékek, bár egyre divatosabb az egészséges életmód Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Vas megye egyik legnagyobb biogazdasága Nemesbődön van. Ott jártunk utána, hogy valójában mitől bio a bio. – Minden áldott nap négy óra öt perckor csörög a telefon, mert ki kell menni a földekre és el kell indítani a kapásokat, utána jövök dolgozni – mesélte Zsizsik Katalin, a három évvel ezelőtt alakult mezőgazdasági cég egyik ügyvezetője. Ők leginkább olajos magvakat termesztenek, és kizárólag osztrák, szlovén és német piacra szállítanak. Az ok egyszerű: kizárólag külföldön van fi zetőképes kereslet a termékeikre, a magyar piacra egyszerűen nem tudnak szállítani. Egy kiló tökmag tavaly hagyományos termesztésben 600-700 forint volt, bio termesztésben 1400-1600 forint. Ez óriási különbség. Éppen ezért – bár Magyarországon is egyre divatosabb az egészséges életmód – mindez a táplálkozásban nem nagyon jelenik meg, Zsizsik Katalin szerint a magyar gasztronómiából gyakorlatilag hiányoznak a biotermékek.

Jelenleg 230 hektáron gazdálkodnak, 140 hektáron tököt, a maradék 90 hektáron pedig mákot, lent és búzát termesztenek, valamint van egy igazi különlegességük is: a máriatövis, amely gyakorlatilag egy gyomnövény, ám kiváló élettani – egyebek között májregeneráló – hatása van, ezért külföldön nagyon népszerű alapanyaga a különféle gyógyhatású készítményeknek és kenőcsöknek.

A bio vagy ökogazdálkodás – a két kifejezés ugyanazt jelenti – leginkább azért költséges, mert nem lehet vegyszeres gyomirtást alkalmazni, így ezt élő munkaerővel kell elvégezni, ami rendkívül drága. Csak a 15 munkás bérköltsége napi 150 ezer forintos kiadást jelent, ráadásul kapálni április 20. óta – az esős napokat leszámítva – mindennap kell a földeken. Ezt ráadásul előre kell fi nanszírozni, amire egy kisebb gazdaságnak nyilván nem lenne lehetősége. Egy biokultúrában termesztett növénytől nem lehet elvárni ugyanazokat a hozamokat sem, mivel a műtrágya is tiltólistán van, és a betegségek ellen is nehezebb védekezni, hiszen mindenféle vegyszer használata tiltott. Ez azonban csak az egyik nehézség. A másik a rendkívül szigorú és gyakori ellenőrzés.

A Biokontroll ellenőrei évente többször jelennek meg váratlanul, és mintát vesznek a növényekből. Ilyenkor négyszáz hatóanyag jelenlétét keresik, és ha valamiből a meghatározott határértéknél magasabbat mutatnak ki, akkor jobb esetben csak az adott növénytől, rosszabb esetben akár az egész gazdaságtól megvonhatják a bio minősítést. Ez persze hatalmas csapást jelentene minden szempontból, hiszen így a külföldi partner már nem venné át a terméket. A biogazdaságoknak amúgy évente mindenképpen át kell esniük egy nagy, átfogó vizsgálaton, ahol a minősítésüket megújíthatják

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!