a befőzés ideje

2018.06.28. 11:30

Ribizli, egres, josta, kapor és finom házi tej is van a piacon

A lekvárok főzésének, savanyúságok eltevésének ideje van, körülnéztünk a piacon, mennyibe kerülnek az alapanyagok, akad-e egy-egy különleges recept. Milyen házi készítésű finomságok vásárolhatók.

Merklin Tímea

Dienes Jenőné Molnaszecsődről hordja a piacra a tejet 25 éve Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

 

Az árakról

Az első csarnokban 399 forint az alma, 599 forint a meggy, 699 forint a sárgabarack, 499 forint a szilva, 599 forint az őszibarack kilogrammja. Aki az idei nyár egyik sláger édességét tudja készíteni, a dinnyelekvárt, 199 forintért veheti a görög-, 298 forintért a sárgadinnye kilogrammját. Találunk birssajtot kis dobozban 610 forintért, sajnos nem az árulja, aki készíti, elkértük volna a receptet. A nagy doboz málna 700, a kicsi 350 forint. Az egres kis dobozban 300 forint. A fekete ribizli és a josta 1200-1500 forint, a piros ribizli 900 forint, 35 dekagrammos tányérkában is kínálják. Az egyik árus elmondja, ő úgy készít lekvárt és szörpöt belőle, hogy „csuhéstól” átdarálja a gyümölcsöt, így külön adja a levét és a húsát. Ahány liter lé, annyiszor 80 dekagramm cukrot ad hozzá és késhegynyi nátriumbenzoátot. Felforralja, üvegekbe tölti, száraz dunsztba teszi. A levéhez is 60-80 dekagramm cukrot ad literenként és fél liter vizet (ki milyen édesen szereti), felfőzi, míg a cukor elolvad, a habot leszedi, üvegekbe tölti. Egy másik árussal is beszélgetünk, ő nem főz lekvárt, kap a törzsvásárlóitól. A csokis meggy ízlett neki a legjobban, de emlékezetes finomság volt a narancs-sárgabarack-banán lekvár is.

Dienes Jenőné Molnaszecsődről hordja a piacra a tejet 25 éve Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

Friss, házi tej

A sorok közt kiváló túróra, sajtra bukkanunk, Dienes Jenőné őstermelő Molnaszecsődről jött, 25 éve hordja a szombathelyi piacra a tejet, literje most 180 forint. Negyed kilogramm házitúró 250 forint, a füstölt chilis, füstölt natúr, chilis, köményes, fokhagymás házi sajtból 10 dekagramm 220 forint. Érkezik Szabó István törzsvásároló a Joskar Ola lakótelepről, aki kétnaponta vesz itt három liter tejet tíz éve, nagyon szeretik.

Erős illat, olcsó finomság

Molnár Istvánné Nemesbődön termesztette ezeket az erős illatú kaprokat a kertjében, ahol nem permeteznek egyáltalán

A hátsó csarnokban erős kapor illat száll, nagyon viszik a 100 forintos csokrokat, tökfőzelékhez, uborkaeltevéshez, szezonja van. A gazdáját keressük: Molnár Istvánné termesztette Nemesbődön a kertjében, ahol kapormező is van, meg sok-sok nem permetezett és nem öntözött zöldség. Megtudjuk, a darabka föld 150 éve a család birtokában van, 40 éve járnak ki ide a piacra a terményeiket árulni. A hölgy az édesanyja tevékenységét folytatta, ő maga 18 éve árul. Amint mondja, tőlük viszi a kereskedő a spárgatököket, finom a sárgarépájuk, a hagymájuk, egy hónapja hozzák a céklát, mikor másoknak még nincs is egyáltalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!