Ki mint vetett, úgy arat?

2018.07.29. 14:00

Mindent összevetve közepes eredményekre számítanak a gazdák

A végéhez közeledik az idei aratás, hamarosan végezhetnek is a gazdálkodók a nyári betakarítási szezonban. Az őszi árpa és a káposztarepce aratását követően az utolsó szakaszában tart az őszi búza betakarítása a megyében.

Lakosi Gabriella

A végéhez közeledik az aratási szezon Fotó: Szendi Péter

Idén a megszokotthoz képest korábban kezdődött az aratás. A tavaszi vetés például mindenhol előbb ért be, mert nemcsak korán, hanem hirtelen is jött a hőség. Márciusban még havazott, áprilisban pedig már előfordult, hogy 30 fok körüli értékeket mértek. A felpörgetett vegetáció hatására pedig mindent két-három héttel korábban lehet aratni. A csapadékos napok ellenére időben várható a munkák befejezése is – tudtuk meg Őri Aliztól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatóságának vezetőjétől.

Vas megyében az őszi árpa és a repce betakarítása már befejeződött. A 9 ezer hektárnyi őszi árpából megyei átlagban 5,1 tonnát arattak a gazdálkodók hektáronként, a repce termésátlaga 3,15 tonna lett. Megyénkben egyre nagyobb területen termesztenek repcét, az idén ez a terület meghaladta már a 25 ezer hektárt.

A végéhez közeledik az aratási szezon Fotó: Szendi Péter

A megyében őszi búza csaknem 40 ezer hektáron termett, nem nagyon változik évente a terület nagysága. A búza nagy része is már a tárolókban van, eddig 5,3 tonnás átlagterméssel. A várakozásokhoz képest elmarad a termés mennyisége, a számítások azt mutatták, hogy a búza a megyében hat tonna fölötti termést fog hozni hektáronként, sajnos azonban a június 8-ai vihar a búzatábláknak körülbelül a felét elfektette, ami egy-egy területen akár egy-három tonna termésveszteséget is jelentett.

A koratavaszi állapotfelmérések még pozitív kilátásokat jeleztek az őszi vetésű növények kapcsán, ezeken az elhúzódó tél és az azt követő gyorsan növekvő hőmérsékletű, száraz április, később a viharos időjárás mérsékelt. Az idei év időjárásának szélsőségessége elsősorban a tavaszi vetésű növényekre – például a tavaszi árpára – gyakorolt negatív hatást. Összességében magasabb hozamokra számítottak a gazdálkodók, de kijelenthető, hogy így is a megyére jellemző közepes eredményeket produkáltak a növények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!