Öt százalék kötetlen munkaidőben

2018.08.20. 10:00

A nyugdíjasok többsége már nem vállalna még több munkát

A magyar nyugdíjasok 80 százaléka egyáltalán nem vállalna el semmilyen kiegészítő jövedelemszerző tevékenységet, 10 százalékuk részmunkaidőben helyezkedne el szívesen, derül ki a GKI Gazdaságkutató legfrissebb reprezentatív felméréséből.

VN

Fotó: Shutterstock

A kutatás szerint Magyarországon jelenleg mintegy 2,5 millió nyugdíjas van, közülük csaknem kétmillióan kapnak öregségi nyugdíjat. A felmérésből kiderült: a nyugdíjasok 5 százaléka kötetlen munkaidőben, 2 százalékuk távmunkában dolgozna, és mindössze 2 százalékuk tudná elképzelni magát teljes munkaidőben. Rámutatnak arra is, hogy mintegy félmillióan valamilyen formában törekednek a munkavállalásra, ebből negyedmillióan részmunkaidőben, 50 ezren teljes munkaidőben. Településtípusonként és nemenként nincs lényegi eltérés a nyugdíj mellett munkát vállalni szándékozók arányában, mindegyik egyaránt 20 százalék.

Fotó: Shutterstock

A közép- és felsőfokú végzettségűek negyede, az egykori szakmunkások és a nyolc osztályt vagy kevesebbet végzettek 14 százaléka dolgozna tovább. Így a munkát kereső nyugdíjasok között 12 százalékos a felsőfokú végzettségűek, 26 százalékos a szakmunkások aránya, míg a középfokú és a nyolc osztályt vagy kevesebbet végzettek egyaránt egyharmados súlyt képviselnek. A 60 év alattiak csaknem kétharmada szeretne dolgozni. Ugyanakkor a 60–69 éveseknek csak 24 százaléka, a 70 felettieknek pedig 8 százaléka dolgozna, állapítja meg a GKI. A nyugdíjasok munkavállalási hajlandósága az életkor növekedésével csökken, és összességében is csak ötödük szeretne valamilyen formában elhelyezkedni. Ugyanakkor körükből több százezer fővel lenne növelhető a foglalkoztatás, ha a munkaadók meg teremtik a rugalmas foglalkoztatási formákat is, összegezte a kutatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!