BURGENLAND

2018.08.16. 11:00

Burgenlandban felveszik a harcot a bálványfával is

Gombafertőzés lehet a kulcs a tájidegen fajok visszaszorításában Burgenlandban.

VN

Először pontos dokumentáció készül

Fotó: ORF/Andreas Riedl

Egy uniós projekt segíthet a szakembereknek az invazív (nem őshonos, gyorsan terjeszkedő) növényfajok elleni küzdelemben Burgenland erdeiben – számol be honlapján a volksgruppen.orf.at. A cél a tájidegen fafajták dokumentálása és terjedésük megállítása. A nemrég bemutatott európai uniós projektben először pontos összeírás születik a védett területeken élő tájidegen növényekről, majd javaslatok készülnek az invazív fajok visszaszorításának módjáról. A természetvédelmi szövetség (Naturschutzbund) munkatársai 2020-ig két védett területen végzik el a felderítést: a Lajta-hegység és a Fertőzug (Seewinkel) térségében az olajfűz, a bálványfa és a fehér akác populációját dokumentálják.

Először pontos dokumentáció készül
Fotó: ORF/Andreas Riedl

Esterházy-erdészetek is részt vesznek a projektben. Itt már el is kezdődtek a kísérletek az invazív fajok elleni védekezésre. Az ellenszer a tervek szerint egy gombafaj lehet, amely elszaporodik a fák belsejében, és elzárja a belső folyadékszállító edényeket. Így a növény nem jut tápanyagokhoz és elpusztul. Mivel a gombafertőzés a fák gyökerein át terjedhet tovább, nagyobb területen is hatásos lehet a módszer. A projekt költségvetése 100 ezer euró az Európai Unió és Burgenland tartomány közös fi nanszírozásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!