Átlagos a termés

2018.08.31. 11:30

Nem tett jót a szárazság a vasi napraforgónak

Hiába a sok vihar és a hatalmas szárazság, a napraforgó még így is jobb termést fog hozni, mint például a búza vagy a kukorica. Ez ugyanis egy nagyon szívós növény, jobban ellenáll az időjárásnak is – mondta Horváth Gyula rábapatyi termelő.

Lakosi Gabriella

Horváth Gyula mutatja a napraforgót, a széleken szépek a szemek

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Kibírta a szokatlanul meleg áprilist, a rengeteg esőt és a vihart júliusban, és az elmúlt hetek szárazsága után is lehet majd még mit szüretelni.

Tavaly egészen jó volt a termés a földjein. Ez annak köszönhető, hogy hamar vetette el a magokat. Idén is ezt a stratégiát választotta, de most a júniusi vihar jelentősen megtépázta a növényeket. Az áprilisi meleg miatt ugyanis hamar elkezdett nőni a szár, ilyen magas napraforgói még sosem voltak – mondta.

Amikor pedig megérkezett a vihar, a napraforgók jó részét elfektette a földön.

Úgy tűnik, a legtöbb tányér nem fog teljesen feltelni

Egy ideig ezért még a permetezés is gondot okozott, nem tudott gombaölő szert sem használni, és a földek bizonyos részein napfényt sem kaptak a növények, de mégis bizakodóan nézett az aratás elé. Az augusztusi szárazság és a perzselő nap viszont tovább rontott a helyzeten. Hiába szép magasak a növények – annyira, hogy még megfelelő gépet is szinte lehetetlen volt szerezni hozzá (mindegyik túl alacsony volt, letörte volna a fejeket) –, úgy tűnik, a legtöbb tányér nem fog teljesen feltelni. A széleken szépek a szemek, a virág közepén viszont nem megfelelő a minőség.

Ennek ellenére azt mondja, hogy az ő földjein átlagos termés várható. Úgy fogalmazott, nem lesz veszteséges az idei év, de nem is fog túl sok hasznot hozni. Érdekes – tette hozzá – hogy az alacsonyabb termésátlagok nem verték fel a napraforgó árát. Hiába a kevesebb termés és az állandó kereslet, mégis alacsonyabb áron tudott idén felvásárlási szerződést kötni, mint tavaly. Viszont így is jól járt, hiszen a februárban elfogadott 88 forint hiába van az előző évi 103 forintos ár alatt, még mindig magasabb, mint az a 85, amit most kínálnak a terményért.

Horváth Gyula mutatja a napraforgót, a széleken szépek a szemek
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Elmondta azt is, hogy már majdnem tíz éve nem látott „normális” nyarat, egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek, ezért a gazdáknak már közel lehetetlen előre tervezniük. Gyakran majdhogynem szerencsejátéknak tűnik a termelés, sosem lehet kiszámítani, hogy az adott évben melyik lesz a jó stratégia. Azt mondja, véleménye szerint a különböző támogatásoknak köszönhetően az ágazatban ennek ellenére sincs szükség jelenleg nagyobb áremelésre, ő a búza drágulása előtt is értetlenül áll.

Ráadásul már nemcsak megyén belül, hanem egy település két oldalán sem ugyan­olyan feltétlenül az időjárás. A földjein tapasztalja, hogy akár pár kilométeres különbségnél már teljesen más is lehet a viharkár mértéke. Neki jégesővel idén nem kellett megküzdenie, de a megyének vannak olyan részei, ahol a jégverés is komoly károkat okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!