döntés

2019.11.21. 14:00

Százféle kedvezményt adnak – Alig több mint egy hét maradt a biztosítókkal való szerződésbontásra

Nagyon sok minden befolyásolja a kötelező biztosítás díját, amit egy biztosítóváltással akár le is felezhetünk, 700 ezer autósnak december 1-jéig döntenie kell, hogy marad vagy vált.

Budai Dávid

Számos dologtól függ, mennyit fizetünk. Van olyan társaság, amelyik díjazza a tömegközlekedési bérletet vagy az évszaknak megfelelő gumi használatát

Fotó: VN-archív

A biztosítók idén is közzétették november 1. éjfélig az év végi évfordulós szerződésekre vonatkozó kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (KGFB) díjaikat. Ugyan 2010. január 1-je óta a KGFB szerződéseknél már nem a naptári év kezdete, hanem a gépjármű megvásárlásának napja számít évfordulónak, így ahogy cserélődik a gépjárműállomány, csökken az évfordulós szerződések száma, a mostani kampány ezzel együtt is több mint 700 ezer személygépkocsit érint – állapítja meg közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége.

Az érdekelt ügyfeleknek ilyenkor egy hónap áll rendelkezésükre, amikor össze tudják hasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által ajánlott díjjal. A biztosítót váltóknak az aktuális szerződésüket a biztosítási évforduló előtt 30 nappal, vagyis legkésőbb december 1-jéig kell felmondaniuk, majd mielőbb, legkésőbb január 1-jéig meg kell kötniük új szerződésüket az új biztosítóval. Célszerű jóval a biztosítás megkötése előtt tájékozódni az ideális ajánlat kiválasztásához, mert akár feleannyival is megúszhatjuk az éves díjat egy új biztosítónál. A társaságok jellemzően nagyon sok, közel százféle kedvezményt kínálnak.

Kedvezmény járhat az online levelezésért, vagy ha rendelkezünk lakásbiztosítással, de akkor is csökkenhet a kötelező díja, ha egy összegben utalunk. Van olyan társaság, amelyik díjazza a tömegközlekedési bérletet vagy az évszaknak megfelelő gumi használatát. A biztosítók többségénél továbbra is díjkedvezményt kapnak a családosok, a kiskorú gyermeket nevelők.

Számos dologtól függ, mennyit fizetünk. Van olyan társaság, amelyik díjazza a tömegközlekedési bérletet vagy az évszaknak megfelelő gumi használatát
Fotó: VN-archív

Azt, hogy pontosan mennyit kell fizetnünk, a gépjármű-biztosításban érintett 13 társaság a díjbefizetések és kárkifizetések arányából, a baleseti statisztikákból, a szervízdíjak és autó alkatrészárak alakulásának figyelembe vételével kalkulálja ki. Van azonban mindezeken kívül még egy csomó szempont, ami meghatározza, mennyit fizetünk. Nem mindegy, hogy az ügyfél hány éves, hol él, mióta van jogosítványa, vagy hogy okozott-e balesetet.

Az egyik legfontosabb kármérséklő tényező az ügyfél bonus-malus besorolása, csakhogy amint az dr. Kovács Kázmérnak, a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottság elnökének, az Alapvető Jogok Biztosának címzett augusztus 19-én kelt leveléből kiderül, elég egy hiba, hogy ez megváltozzon, ezért arra kéri a címzettet, hogy kezdeményezze az érintett jogszabály hatályon kívül helyezését. Ezek szerint a biztosítók az egyes kártörténeti adatokat a bonus-malus besoroláson túli további korrekciós tényezőként is figyelembe vehetik a biztosítási díjak megállapításakor.

Példaként egy olyan esetet említ, amikor valakinek az évtizedes kármentes időszaka után egyetlen károkozását követően az addigi 40 ezer forintos díja, több mint négyszeresére: 170 ezer forintra emelkedett. További anomália, hogy ugyan a bonus-malus rendelet lehetőséget nyújt arra, hogy a károkozó maga rendezze a károsult kárát – így bonus-malus besorolása változatlan marad –, a károkozói pótdíjat így is fizetnie kell a biztosító részére, miközben az semmilyen szolgáltatást nem teljesít.

Tavaly az egy kárra jutó kifizetés több mint 12 százalékkal nőtt, megközelítve az 560 ezer forintot. Az Insurance Europe, a biztosítók nemzetközi szervezete által közzétett statisztika szerint a magyar KGFB díjak az elmúlt évek növekedése ellenére is még mindig a legolcsóbbak közé tartozik Európában, ahol az éves átlagdíj 230 euró környékén van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!