Az állomány zártan tartása javasolt

2020.01.01. 10:00

Kellő odafigyeléssel megelőzhető a madárinfluenza terjedése

Újra megjelent a madárinfluenza vírusa Európában, a Nébih a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Vas Népe

A járványvédelmi minimumfeltételek ma is időszerűek

Fotó: Shutterstock

A madárinfluenza-vírus továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra, terjesztésében elsődleges szerepük a vándorló vadmadaraknak van. Szórványosan idén is több európai országban előfordultak megbetegedések, legutóbb az Egyesült Királyság területéről jelentettek egy brojler állományban kitörést.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára hívja fel az állattartók figyelmét. A nemzetközi tapasztalatok, a vadmadarak nagyszámú jelenléte Magyarországon, valamint az utóbbi konkrét eset is igazolja a megelőzés fontosságát. Ma is időszerűek a 2016–17-es járványkor megfogalmazott járványvédelmi minimumfeltételek, amelyek elérhetőek a Nébih honlapján.

A járványvédelmi minimumfeltételek ma is időszerűek
Fotó: Shutterstock

Fontos, hogy egy telepre kizárólag akkora állományt lehet telepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen. A betelepítés várható időpontjáról az állategészségügyi hatóságot előzetesen írásban tájékoztatni kell.

A baromfiállomány vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezését minden lehetséges módon meg kell akadályozni. Az állományok zártan tartása jelenleg is javasolt az állattartók számára, ugyanakkor a fedett helyen történő etetés és itatás folyamatosan kötelező érvényű előírás. A felelős állattartói magatartás, az előírások betartása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy Magyarország megőrizhesse mentességét, és megelőzhető legyen egy, a két évvel ezelőttihez hasonló madárinfluenza-járvány kitörése. A járványhelyzet alakulását a Nébih szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik.

Nálunk az állattenyésztés nem tartozik a mezőgazdaság húzóágazatai közé, de 2014 óta így is minden évben egymillió fölött volt a tyúkállomány Vas megyében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!