Megbecsülik a szaktudást

2020.02.03. 14:00

Ilyen szakmákat érdemes tanulnia, aki Vas megyében keres munkát

A kormányhivatal foglalkoztatási osztályaira beérkezett munkaerő-kereslet 2019-ben a vállalkozás nagyságától függetlenül mérséklődött az előző évhez képest. Béremelés szinte minden területen volt.

Tóth Kata

Fotó: Pixabay

Évek óta hasonlóan alakul a munkaerőhiányban leginkább érintett szektorok köre: a gyártó és termelő cégek, a feldolgozóipar, az egészségügy, az informatika, a vendéglátás és a logisztika érzi meg legjobban a szakemberhiányt, amiről nemegyszer kijelentették már az elemzők: kezelhetetlenre nőtt.

Vas megyében – ami a bejelentett üres álláshelyek számát illeti – javult a helyzet, de továbbra is aranyat érnek a minőségbiztosítási, gépész- és villamosmérnökök, a villanyszerelők, a lakatosok, a hegesztők, a gépkezelők, az orvosok, az ápolók és komoly gondot okoz a szakács- és felszolgálóhiány. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az országos statisztikák szerint csökkent az építőipart, az egészségügyi pályát választó fiatalok száma. Hogyan alakult a múlt év, és mi a helyzet most Vasban? Várható-e fordulat az idén? A Vas megyei kormányhivatal társadalombiztosítási és foglalkoztatási főosztályának vezetője, Rodler Tamás statisztikai adatokkal is szolgált; Horváth Imre, a Humania HRS Group Zrt. régióvezetője a tapasztalatait mondta el.

A munkáltatók Vas megyében 2019-ben 10 107 üres álláshelyet jelentettek be a kormányhivatal foglalkoztatási osztályain, 27,9 százalékkal (4306-tal) kevesebbet, mint egy évvel korábban. A munkaerőigények 26,5 százaléka a feldolgozóipar, 17,8 százaléka a közigazgatás területéről érkezett. (Az utóbbiakat döntően az önkormányzatok jelezték a közfoglalkoztatási programok munkaerőigényéből következően.) Egész évben jelentős számban kínáltak elhelyezkedési lehetőséget a vállalkozások még az építőipar, a kereskedelem, a vendéglátás, és az egészségügy területén is. Az előző évhez képest a gazdaság valamennyi területéről kevesebb munkaerőigényt jeleztek a kormányhivatal foglalkoztatási osztályain, egyedül a munkaerő-kölcsönzők munkaerő-szükséglete haladta meg a 2018. évit.

A Foglalkoztatási Főosztály honlapján található 234 álláslehetőség között böngészve feltűnik, kiemelt helyen keresnek ápolót, szakápolót, asszisztenst és szülésznőt a Markusovszky kórházba. Operátorból aktuálisan legalább negyvenet, légzsákszerelésre, villamosipari munkára, egy- és többműszakos munkarendbe, jellemzően bruttó 200 ezer forintos bérért. Nyolc vendéglátóegység és egy szálloda hirdeti pincér, pultos, felszolgáló, szakács pozícióját büki, sárvári, bajánsenyei, kőszegi, körmendi munkavégzéssel – a havi bruttó bért egy helyen tüntették csak fel.

Az építőipari szak- és segédmunkásoktól a minőségellenőrökön és raktárosokon át a baromfi-feldolgozókig keres potenciális munkavállalókat a Humania HRS Group Zrt. Munkaerőt kölcsönöznek a szezonálisan változó termelési kapacitású, esetleg korlátozott helyi toborzási lehetőséggel bíró cégeknek, amelyeknek nem mindig éri meg saját állományú munkavállalókat foglalkoztatni. Nyugat-dunántúli régióvezetőjük, Horváth Imre kiemelte: a nagyvállalatokat erősen érintette a munkaerőhiány, nagyon nehezen tudták tavaly és már az azt megelőző években is feltölteni a hiányzó létszámokat, de hasonló cipőben járnak a kkv-k is. Villanyszerelőből, fémipari szakemberből, valamint az építőiparhoz és vendéglátáshoz köthető szakemberből számottevő a deficit.

Összességében a 2019-es év második felétől csökkenni látszik az óriási pörgés a munkaerőpiacon, amely az elmúlt 2-3 évet jellemezte. Az autóiparhoz köthető cégek például lényegesen kevesebb munkavállalót vesznek fel, mint az előző években, de ez a megrendelések visszaesésére vezethető vissza. A régióvezető úgy látja, a cégek leginkább a magasabb bérekkel igyekeznek maguknál tartani a szakembereket, de az új munkavállalókat is így toborozzák vagy próbálják „átcsábítani” más cégektől, és megjelentek a munkavállalók kötődését növelő programok is.

Rodler Tamás hasonlóan látja a helyzetet. 2019. első három negyedévében a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkereset-növekedésének a mértéke 9,7 százalékos volt Vas megyében, ami 1,1 százalékponttal elmaradt az országos átlagtól. Az emelés eredményeként ebben az időszakban Vas megyében 326 974 forint volt a bruttó átlagkereset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!