hirdetés

2020.02.20. 07:00

Mit várhatunk 2020-ban a személyi kölcsönöknél?

A hitelpiac folyamatos növekedésben van; ez jól látható volt a 2019-es évben. A januári adatokhoz képest decemberre nem csak a felvett hitelösszegek nőttek, de a kamatok is csökkentek a magasabb összegű személyi kölcsönök esetében. Ennek fényében a 2020-as jóslatok lehetnének akár minden tekintetben pozitívak is, de sajnos akad néhány negatívum is.

A személyi kölcsönök kamatai egész százalékpontokkal csökkentek az elmúlt év leforgása alatt, bár ez csak bizonyos feltételek teljesülése esetén igaz. Mint fentebb írtuk, az egyik ilyen feltétel a magas hitelösszeg, vagyis a milliós tartományba eső összegeket igénylők jelen pillanatban olcsóbban juthatnak személyi kölcsönhöz, mint egy évvel korábban. Mivel az elérhető legmagasabb érték jelenleg 10.000.000 forint, és sokan választják inkább a fedezetlen konstrukciót jelzáloghitel helyett, nem is csoda, ha az átlagszámok is megváltoztak a múlt év végére.

A személyi kölcsönöket idén is sokan igénylik majd jelzáloghitel helyett, ha a szükséges összeg nem haladja meg a felső határt. Igaz, hogy a fedezetlen hitelek költsége (THM) magasabb, mint a jelzálogalapú kölcsönöké, de nem szükséges önerőt felmutatni, nincs hosszadalmas ügyintézés, nem kell számtalan dokumentumot beszerezni, csupán egy munkáltatói igazolást és bankszámlakivonatokat, és akár néhány órán, illetve napon belül folyósításra is kerül a kért hitel. Természetesen ehhez a JTM-szabályozás szerinti, illetve a bank által elvárt nettó jövedelem is szükséges, de könnyítést jelent, hogy adóstárs bevonásával ez viszonylag egyszerűen megoldható.

Számíthatunk azonban arra, hogy a kamatok csökkenése lassulni fog 2020-ban, ami több tényező együttes hatásának köszönhető. Egyrészt a babaváró hitel iránti fokozott érdeklődés, illetve a nehezebb, de a jelzáloghitelekhez képest még mindig viszonylag egyszerű igénylés, valamint a páratlan kondíciók és kedvezmények könnyedén szipkázzák el a személyi kölcsönök lehetséges igénylőit, másrészt felbukkant egy lehetőség, amire még visszatérünk.

Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek, és a kedvezményes kamat, illetve az egyéb könnyítések csak akkor vehetőek igénybe, ha gyermek születik. Ellenkező esetben szankciókra lehet számítani, ám azt is hozzá kell tenni, hogy még így is alacsonyabb a kamata, mint a legjobb, piaci kamatozású személyi kölcsönnek. Egyedülállóknak és élettársi közösségben élőknek maradnak a hagyományos személyi kölcsönök, és ha a hírek igazak, ez hamarosan jobb feltételekkel is lehetséges lesz, mint egy gyermektelen házaspár számára a babaváró hitelnél.

A fentebb említett lehetőség a Minősített Fogyasztóbarát minősítés, ami jelenleg lakáshiteleknél lelhető csak fel, ám egyes hírek szerint ez nem sokáig marad így; a Magyar Nemzeti Bank tervezi a bevezetését személyi kölcsönök esetében is. E minősítést csak bizonyos feltételek teljesítése mellett kaphatja meg egy bank hitelterméke, mint például a kamatplafon, vagy a díjak rögzítése az MNB által megadott értékeken. Hogy személyi kölcsönöknél ez hogyan jelenhet meg, arra jelenleg csak elképzelések léteznek, de ha meggondoljuk, hogy a lakáshiteleknél milyen változásokat hozott a Minősített Fogyasztóbarát minősítés bevezetése, akkor van ok a bizakodásra.

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsön olcsóbb és gyorsabb lehet, ennek köszönhetően pedig a többi fedezetlen hitel is követni kényszerül a megváltozott piaci helyzetet. Valószínűleg a személyre szabott dokumentumlista is megvalósul, illetve kizárólag online lehet majd igényelni a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönöket, de ehhez szükség lesz arra is, hogy bevezetésre kerüljön egy olyan rendszer, amelyből egyenesen a NAV-tól lehet majd lekérni az igénylő jövedelmi adatait; a Magyar Nemzeti Banknak erre vonatkozó tervei is vannak.

A személyi kölcsön-igénylések száma 2019-ben 25%-kal nőtt az előző évhez képest; ez várhatóan csökkeni fog az idén, de ez nem jelenti azt, hogy a bankoknak ne lenne okuk a bizakodásra. Egyetlen ok lehet, ami megakaszthatja ezt a tendenciát, és év eleje óta aggodalommal figyeli a pénzügyi világ a fejleményeket: az euró árfolyama. Folyamatosan dőlnek meg a negatív rekordok, aminek természetesen megvan a maga oka, és egyelőre nem lehet tudni, mit lép az MNB ezzel kapcsolatban, ám az elmúlt hónapokban kitartott az infláció átmeneti emelkedése mellett, és a közlemények szerint középtávon visszatér a 3%-hoz, ezért nem lesz szükség a monetáris kondíciók szigorítására.

Ennek ellenére is az a prognózis, hogy mind a bankok, mind az ügyfelek számára jó lesz a 2020-as év a személyi kölcsönök szempontjából. Már most elérhetőek jobbnál jobb kondíciókkal rendelkező hitelkonstrukciók, amelyeket a expresszkolcson.hu címen elérhető weboldalon is össze lehet hasonlítani egymással, és az igénylést is el lehet indítani csupán néhány kattintással. Ha viszont nem sürgős a hitelfelvétel, csak tervben van, akkor érdemes lehet kivárni még egy kis ideig, hiszen az év legeleje mindig uborkaszezonnak számít a hitelek fejlődésében, és a jelenlegi helyzet nem is kedvez az új konstrukciók piacra kerülésének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!