Ingatlanpiac

2021.10.20. 11:30

Már igényelhető a zöldhitel – A szakértők szerint további áremelkedés várható Vas megyében

Október 4-e óta igényelhető az NHP Zöld Otthon Lakáshitel. Az országos szakportálok szerint rögtön megnőtt a kereslet az iker-, sor- és családi házak, valamint lakások iránt. Az általunk megkérdezett helyi szakértő is további fellendülést vár az egyébként is dübörgő piacon.

Cseh-Egyed Bernadett

Construma kiállítás 2019. foto: Kallus György

Fotó: MW-archív

Csejtey Krisztina, az egyik ingatlaniroda hitelszakértője lapunknak elmondta, az NHP Zöld Otthon Lakáshitel kizárólag új lakás vagy új családi ház építésére, vásárlására igényelhető, az adott ingatlannak pedig legalább BB energetikai besorolásúnak kell lennie és primer energiaigénye éves szinten nem haladhatja meg a 90kWh/m²/év fogyasztást. A hitel forrását az MNB biztosítja, amelynek előre láthatólag a teljes kerete 200 milliárd forint, és maximum 70 millió forintig, a futamidő végéig évi fix 2,5 százalékos kamattal, maximum 25 éves futamidővel igényelhető.

Szólt arról is, ha valaki igénybe veszi a csokot, abban az esetben jogosult az NHP Kamattámogatott Zöld Otthon Lakáshitelre is: két vállalt vagy meglévő gyermek esetében 10, három gyermeknél 15 millió forintra. Ebben az esetben a fizetendő kamat mértéke a futamidő végéig fix évi 0 százalék. Hozzátette: előny, hogy a két hitelkonstrukció kombinálható a maximum 70 millió forintos felvehető összegig, de minden konstrukció és a csok abban az esetben igényelhető, amennyiben megfelel az ügyfél és az ingatlan is a meghatározott feltételeknek.

Fehér László Fotó: Cseh Gábor

– Jelenleg a legjobb és legerősebb hónapokat zárjuk ebben az időszakban az irodánkban. Tapasztalataink szerint a pandémia most nem különösen érezteti a hatását az ingatlanpiacon. A tranzakciószám is azt mutatja, hogy nagyon jó a piaci környezet, mind eladói, mind vevői oldalon. Az ingatlanok hamarabb elkelnek, az árak tekintetében pedig könnyebben egyezség születik – fogalmazott érdeklődésünkre Fehér László ingatlanszakértő.

Kitért arra is, a zöldhitelprogramtól további fellendülést várnak, de szerinte ez elsősorban a magánszemélyek építkezésében mutatkozik majd meg. Fehér László úgy látja, több, jelenleg már folyamatban lévő beruházás nem felel meg ezen hitelprogram feltételeinek. A négyzetméterárak egyelőre nem változtak Vas megyében, de a szakemberek további emelkedésre számítanak az elkövetkezendő időszakban.

Kiemelt képünkön: Több energiahatékony ház épülhet a jövőben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!