Fejlesztésre fordítják

2022.10.09. 12:40

Új települési adót vezetnek Kőszegen be - Mutatjuk a részleteket

Az önkormányzat területén elhelyezett, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére és tárolására szolgáló egyedi szennyvíztárolóra vonatkozó települési adót vezetnek be 2023. január 1-jétől. Az adóból származó bevétel az önkormányzaté lesz – a folyékony hulladék begyűjtésével és elszállításával kapcsolatos fejlesztéseket szolgálja.

vaol.hu

Az indokolásban egyebek mellett szerepel: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését közszolgáltatóként a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. végzi. A Városüzemeltető Kft.-nek ez a tevékenysége veszteséges. Azzal, hogy egyre többen költöznek üdülőterületekre, egyre nagyobb az igénybevétel is. 

A nem zárt szennyvíztárolók okozta vízszennyezés miatt néhány évvel ezelőtt még egy ivóvízkutat is le kellett zárni. A zárt és nem zárt egyedi szennyvíztárolók után kell majd adót fizetni, melyek olyan ingatlanon állnak, ahol nem áll rendelkezésre közcsatorna. (A városban 300 fölött van azon háztartások száma, amelyek nincsenek a szennyvízcsatorna-rendszerre kötve és egyéni helyi biológiai szennyvíztisztítójuk sincs. Ahol rendelkezésre áll a közcsatorna, de nem kötöttek rá, ott talajterhelési díjat kell fizetni.) 

Az adó mértéke évente 180.000 forint. Adókedvezményt kap, aki igazolni tudja, hogy az éves vízfogyasztás legalább 60 százalékának megfelelő szennyvízmennyiséget a közszolgáltatóval elszállíttatott vagy az éves fogyasztása nem haladta meg az 1 köbmétert. Ebben az esetben az évi adó 14 százalékát, azaz összesen 25 200 forintot kell fizetnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!