Üléseztek a képviselők

2022.11.27. 17:37

Kevés az álláskereső - Speciálisak Kőszeg munkaügyi adottságai

Kőszeg és a Kőszegi Járás munkaerőpiaci helyzetéről dr. Kapiller Sarolta, a Kőszegi Járási Hivatal vezetője számolt be a legutóbbi képviselő-testületi ülésen.

Tóth Kata

Munkában a képviselő-testület a városháza tanácskozótermében

Forrás: Nemes Piroska

A 2020. évi kedvezőtlen munkaerőpiaci folyamatokat követően 2021-től javultak mind a járás, mind Kőszeg munkaerőpiaci mutatói. 2022 első három negyedévében pedig egyértelműen javuló folyamatok érvényesültek a korábbi időszakokhoz képest. Vis - szaállt a koronavírus-járvány előtti rend és azok az általános tendenciák határozzák meg a foglalkoztatásügyben a feladataikat, amelyek korábban is. Újraindult megyei szinten a foglalkoztatási paktum, a források a megfelelő célcsoportok számára rendelkezésre állnak. 

A külföldiek munkavállalása érinti a várost, de nem olyan mértékben, mint más vasi városokat – emelte ki Kapiller Sarolta. Básthy Béla polgármester úgy foglalta össze, Kőszeg foglalkoztatási struktúrájának fő irányai alapvetően nem változtak, viszont a város adottságai speciálisak. A 2,7 százalékos álláskereső aránnyal a Kőszegi járás a megyében az egyik legjobb helyzetű, ugyanakkor a legkevesebb külföldről érkezett munkavállaló is ebben a járásban van. Hozzátette, az önkormányzat arra törekszik, hogy területeket szerezzen a további gazdasági telephelyfejlesztés céljából. Végül arról beszélt, hogy a foglalkoztatási arányszámok ugyan jók, ám sok embernek nem Kőszegen van a munkahelye. Az a cél, hogy ebben számottevő változást érjenek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!