Keresik a lehetőségeket

2022.11.02. 16:58

Napelempark Szombathelyen: pályázati forrásból teremtenék elő az önerős részt

Keresik azokat a pályázati lehetőségeket, amelyekből a szombathelyi napelempark megvalósulhat.

Tömböly Ágnes

A Szova Nzrt. tulajdonában áll az a terület, ahol a napelempark megvalósulhat

Fotó: © Unger Tamás

Még 2016-ban nyert az önkormányzat uniós támogatást egy napelempark és egy biomassza-fűtőmű létrehozásához. A Szova Nzrt. tulajdonában áll az a terület, ahol a napelempark megvalósulhat, a gazdasági társaság bonyolította a projekthez kapcsolódó közbeszerzési eljárást is. Úgy tűnik: előrelépés történhet az ügyben. A biomassza-fűtőmű kivitelezésére a „legkedvezőbb”, csaknem nettó 500 millió forintos árajánlat jóval meghaladta az előzetes számításokat, így arról már lemondtak. A napelemparkra ugyanakkor még a nyáron azzal a kitétellel kötöttek szerződést, hogy az Irányító Hatóság az önkormányzat módosítási kérelmét elfogadja. A megkötött támogatási szerződés módosításához az is kell, hogy a Szova Nzrt. vezérigazgatója igazolja: rendelkezésre áll a projekthez az önerős rész, mintegy 322,8 millió forint.

- Azt a  hírt kaptuk, hogy energetikai területen várhatók olyan pályázatok a közeljövőben, amelyeket lehet más projektek önerő-finanszírozására használni – mondta el érdeklődésünkre Bokányi Adrienn, a város tanácsnoka, aki utalt arra: kormányzati érdek is, hogy ezek a projektek minél nagyobb számban megvalósulhassanak az országban. Ezért szerinte az sem kizárt, hogy kormányzati forrásból hirdetnek erre pályázati lehetőséget.

A közgyűlés a legutóbbi ülésen egyhangúlag támogatta a napelempark projektje kapcsán, hogy a Szova Nzrt. vezérigazgatója 2023. január 30-áig terjessze elő az alternatív forrásbevonásra vonatkozó javaslatát és ennek megfelelően tervezze a társaság 2023. évi üzleti tervét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!