Egyeztetés

2023.02.04. 14:31

A szlovén és a magyar agrárminiszter találkozott Felsőszölnökön - fotók

Irena Šinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszter és dr. Nagy István magyar agrárminiszter találkozott Felsőszölnökön, a Szlovén Mintagazdaságban.

Tóth Judit

Irena Šinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszter és dr. Nagy István magyar agrárminiszter találkozott Felsőszölnökön, a Szlovén Mintagazdaságban. Jobb oldalt V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő

Fotó: © Szendi Péter

A találkozó kapcsán sajtótájékoztatót tartott a két miniszter. Irena Šinko kiemelte: Nagy István magyar agrárminiszterrel Szlovénia és Magyarország együttműködéséről tárgyaltak, az egyik kiemelt téma az erdőgazdálkodás, a másik a vadgazdálkodás volt. Utóbbi kapcsán szóba került, hogy a határ mindkét oldalán nagy gondot okoz a vaddisznó állomány növekedése, jelentős az általuk okozott kár a mezőgazdaságban, ennek valamiképpen elejét kell venni különböző intézkedésekkel. A szlovén és a magyar tárcavezető a közös agrárpolitikáról is tárgyalt a 2023-2027-es időszakra vonatkozóan. 

-Szlovéniában és Magyarországon eltérőek a tulajdonosi struktúrák a mezőgazdaságban, és eltér a területek erdővel borítottságának aránya is - mondta Irena Šinko, majd hozzátette: a határ mentén mozaikos területszerkezet van, ezt védeni kell. Emellett ösztönözni kell azokat a gazdálkodókat, akik arra összpontosítanak, hogy megőrizzék ezt a kultúrtájat. További cél azoknak a gazdaságoknak a támogatása, amelyek a piacra termelnek.

A szlovén miniszter méltatta a Felsőszölnökön található Szlovén Mintagazdaság jelentőségét, hiszen véleménye szerint a mintagazdaság nemcsak a mezőgazdaság fejlesztése szempontjából fontos, hanem a nemzetiségi közösség életét, valamint a nyelv megtartását illetően is. 

A szlovén mezőgazdasági minisztériumnak szerződése van a magyar nemzeti közösséggel Szlovéniában, cél egy hasonló mintagazdaság létrehozása a magyarlakta területen. 

Nagy István agrárminiszter elsőként azt hangsúlyozta, hogy számára nagy jelentőségű a felsőszölnöki találkozó. - Mindig öröm szomszédokkal tárgyalni. Magyarország és Szlovénia diplomáciai kapcsolatai mindig is kiválóak voltak, igaz ez az agrárminiszterek kapcsolatára is - mondta, majd így folytatta: - Áttekintettük azokat a kérdéseket, amelyek mindkét országot érintik. Kapcsolódási pontokat kerestünk, és találtunk. Nagyon fontos mindkét ország számára az erdőgazdálkodás kérdése. Magyarország egyik legnagyobb országfásítási programját éli éppen, a terv az, hogy 23 százalékról 27 százalékra emeljük az ország fával borított területeinek arányát 2030-ra - tette hozzá Nagy István, aki arról is tájékoztatott, hogy a szlovén miniszterasszonytól meghívást kaptak a magyar erdészek egy konferenciára, ahol a fenntartható erdőgazdálkodásról, a korszerű erdőművelésről lesz szó.  

Az agrárminiszter arról is beszélt, hogy Magyarország Kormánya a magyar állami erdőgazdaságokat nonprofittá alakítja át, azaz sokkal hangsúlyosabb szerepet szán a fenntartható gazdálkodásnak, a természeti érték megőrzésének, szemben a gazdasági jellegű műveléssel.
 

Mindkét országban jelentős a vadak által okozott gazdasági kár, így a két fél megállapodott abban, hogy emeli azt a kvótát, amely a vad kilövésével foglalkozik. Meg kell akadályozni ugyanis, hogy ellehetetlenüljön a mezőgazdasági termelés, és azt is, hogy olyan mértékű vadkárokat kelljen kifizetni, amelyek csődbe viszik a vadásztársaságokat.

Állategészségügyi kérdésként előkerült az afrikai sertéspestis: hatásos volt a védekezés, a fertőzéstől így a Szlovéniával határos magyar területek mentesek maradtak - mondta dr. Nagy István. 

A agrárpolitika prioritásaként szóba került, hogy Magyarország versenyképesség-javító intézkedéseket hoz, a hozzáadott érték és a gazdák jövedelmezőségének növelése a kitűzött cél. Ez azt jelenti, hogy az egy hektárra jutó bruttó hozzáadott értéket 53 százalékkal, vagyis 862 euróra kellene növelni.  

-Nagy adóssága és hátránya a magyar mezőgazdaságnak, hogy korábban nem épültek ki azok a korszerű feldolgozó üzemek, hűtők, tárolók, konzervgyárak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a jó minőségű, sikeres alapanyagtermelésből magas hozzáadott értékű, feldolgozott élelmiszer lehessen. Az export növelése fontos feladat, a magyar kormány szeretné elérni a 15 milliárd eurós értéket, amellyel a hazai mezőgazdaság újra Európa élvonalába tudna kapaszkodni. 

A miniszterek bejárták a Szlovén Mintagazdaság területét, ezen részt vett V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a magyar életmódot és nemzeti értékeinket védő miniszterelnöki biztos, Marjan Cencen, Szlovénia budapesti nagykövete, Metka Lajnšček, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja, Kissné Köles Erika, a parlament szlovén nemzetiségi szószólója, Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöke és Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke.  TJ

Fotó: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!